Значителни инвестиции в Бяла черква през 2013 година

Значителни инвестиции в Бяла черква през 2013 година  | StandartNews.com

Велико Търново. 27 800 лв. са вложени през тази година за изкърпване на улици в град Бяла черква, съобщи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. 16 000 лв. от тях са собствени средства от бюджета, а близо 12 000 лв. от държавната целева субсидия. Те са вложени в ремонт на околовръстния път на селището, който е част от републиканската пътна мрежа. От общината съобщиха, че в гробищния парка на Бяла черква вече работи геоинформационна система.

Инвестицията на стойност 15 000лв. Съставен е подробен архив за всяко гробно място, включително и за историята му. В гробищния парк също е обновена главната алея. В град Бяла черква са вложени още 26 500 лв. за материали и соларни клетни по новооткритата велоалея, която свързва двата града в общината. Ако се остойности и труда на общинските служители, реалната стойност на обекта надхвърля 40 000 лв., каза кметът по време на срещата с гражданите от Бяла черква. В Основно училище „Бачо Киро" са въведени енергоспестяващи мерки и е монтирана нова дограма на стойност 12 000 лв. Реконструирана е отоплителната инсталация в детската градина за 10 000 лв. Следващата година започва и пълно изкърпване на основните улици, отговори инж.Манолов на въпроси, свързани с основен ремонт на главната улица „Бачо Киро" в града. Местните жители благодариха, че е осигурено финансиране за възстановения им футболен отбор за пълноценното му включване в есенния полусезон.

Общината възнамерява да кандидатства в следващия период с проект за канализационна мрежа с малка градска пречиствателна станция за отпадни води за Бяла черква, както и за подмяна на водопроводната мрежа в града. Това ще бъде свързано с ново асфалтиране на разкопаните улици, затова не е ефективно те да бъдат основно ремонтирани в навечерието на големия проект.

В момента се изработва подробен устройствен план на „вилната зона" на Бяла черква, която обхваща над 100 имота. Те се намират в местността „Урушките лозя", край града. Това е важно за собствениците, за да могат да получат нотариални актове за собствеността си. Цялата стойност на разработката ще възлезе на 12 000 лв., от които половината са събрани от стопаните в района. В срещата участва и кметът на града Албена Тодорова, която каза че вече е организирано зимното почистване и успокои съгражданите си за предстоящия студен сезон. Тя поиска и от собствениците на автомобили да съобразят паркирането така, че да не пречат на снегопочистващите машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай