Златна година за виното и ракията

"Винпром Пещера" изнася бутилки за 5 млн. долара в Китай

Златна година за виното и ракията | StandartNews.com

2013 е златна година за производството на вино и ракия. 30% повече грозде в сравнение с предходната есен е прибрано този сезон от лозята на "Винпром Пещера" в Съединение, Ямбол и Бургас, съобщиха от компанията.

Над 40 хиляди тона са постъпили в производствените мощности на фирмата. Това прави около 15 на сто от целия добив на грозде в страната. Освен че е повече като количество, реколата на компанията е и с перфектни показатели за производство на алкохолни напитки. Тазгодишните вина и ракии се получават страхотно, а първите бутилки с високоалкохолни питиета вероятно ще бъдат пуснати за Нова година. Това съобщи Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром Пещера" при закриването на гроздобер 2013.

Червените вина от новата реколта ще се появят на пазара вероятно през октомври следващата година, а белите може да се пуснат за Коледните празници или в началото на 2014 г., каза Папазов. Жителите на над 30 държави на четири континента ще имат възможността да се насладят на напитките от новата реколта на "Винпром Пещера". Една от държавите, за които ще потеглят родните вина е Китай - един от най-големите консуматори на гроздови еликсири в света. Бутилки за 5 милиона долара, произведени във "Винпром Пещера" ще тръгнат към Народната република след като компанията подписа договор за износ с китайската Sinochem Plastics. Вкусът на потребителите в азиатската държава е изключително изтънчен, те държат на качествените червени вина, обясни Пламен Байков, оперативен директор на компанията.

Олдскул напитките се връщат на мода

Напитките от старата школа се връщат на мода. Макар да продължава широкото търсене на леките вина с плодов вкус и аромат, има ценители, които държат на олдскул стила при гроздовите еликсири. Много истински познавачи държат и търсят наситения и плътен вкус на европейския стил вина, съобщи Пламен Байков, оперативен директор на "Винпром Пещера". Именно такива вина се произвеждат в бутиковата изба на компанията в Съединение.

Първата серия Domaine Peshtera Reserve бяха предложени тази година на пазара. Всеки грозд, който се използва за производството на резервите е бран на ръка, а зърната са сортирани едно по едно. След като преминат през стриктен контрол, те влизат в специални съдове, където ферментират. След това виното се оставя да отлежава във френски дъбови бъчви, които придават допълнителна плътност на вкуса му. Девет месеца по-късно напитките се бутилират и са готови да бъдат сервирани на трапезата на най-големите ценители на качествените вина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай