Сняг няма, но туристи - бол

Зимният сезон не протича съгласно очакванията, оплака се туристическият министър Ангелкова

Сняг няма, но туристи - бол | StandartNews.com

Сравнително топлото време, липсата на сняг и други трудности притесняват туристическия бизнес в зимните курорти, притесняват и министър Николина Ангелкова. Въпреки това, статистиката показва, че тази зима има ръст на чуждестранните туристи, сподели Ангелкова в интервю за Нова телевизия.

Зимният сезон не протича съгласно очакванията, свързани най-вече със зимните спортове. Това, което мога да коментирам като данни, е че декември месец 2019 г. имаме над 480 000 чуждестранни туристи - това са 9% повече в сравнение с предходната година, каза Ангелкова.

Според нея това на практика ни е помогнало да завършим с положително число 2019 година, която беше изключително трудна и с песимистични прогнози. "Над 9 300 000 туристи са посетили страната ни миналата година, което е ръст от 0,4%", обяви туристическият министър.

"Януари протича по-трудно за зимните ни курорти, основно разчитайки на изкуствен сняг, което прави почти невъзможно да се използва целия капацитет на ски пистите. Това се наблюдава в трите ни зимни курорта", разкри тя.

"Нямаме индикации за отказали се туристи. В годините се опитваме да предлагаме комбинирани туристически продукти. Не случайно министерството се фокусира върху културния туризъм, балнео и спа туризма, вино и кулинария. Когато комбинираме туристическия продукт, макар и трудно, успяваме да адресираме това предизвикателство. Надяваме се да постигнем миналогодишните резултати, но определено ще бъде изключително трудно", смята министърът.

"Непрекъснато следим какво се случва по зимните курорти. По отношение на лифтовете, ски пистите и другите съоръжения, през 2015 година приехме наредба за информационната обезпеченост, за да може да се контролира максимално тяхното използване. Заедно с КЗП следим дали операторите спазват тези изисквания. Изключително е важно всички, които ползват тези съоръжения, да слушат какво им се казва", предупреди Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай