Живодар Терзиев с предупреждение за цените на горивата

Той присъства на срещата на Петков с превозвачите

Живодар Терзиев с предупреждение за цените на горивата | StandartNews.com

Българското правителство трябва да настоява страната ни да бъде включена при изключенията в групата с Унгария и Словакия за налагане на петролното ембарго на суровините от Русия. Това коментира Живодар Терзиев, председател на Петролната и газовата асоциация в България. 

Той присъства на срещата на Петков с превозвачите, но в друго качество, предаде БНР. Терзиев е категоричен, че цените на бензините и петролните продукти ще се покачат повече отколкото в западна Европа ако у нас се наложи ембарго.   

"Българската рафинерия произвежда горива, които в момента захранват Румънски, Молдовски и Украински пазар. Ако този пазар или производителя загуби своя капацитет или възможност да дава такива горива и ние трябва да преминем към внос, целият регион ще потърси автернативен внос от Средиземно море, което ще увеличи цените значително. С колко, не бих се ангажирал. Ако той трябва да придобива друг нефт от руския, транспортната схема е сложна, навилата са високи, преминаването през Босфора усложнява логистичната схема.Така, че аз настоявам и преди малко говорихме с премиера за среща другата седмица, но преди това, българското правителство трябва да настоява да бъдем включени в групата към България и Словакия."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай