Жегите били виновни за скъпия ток, МИ2 вече работела на макс

Министерството на енергетиката се намеси, въпреки че не е наша работа, каза Андрей Живков

Жегите били виновни за скъпия ток, МИ2 вече работела на макс | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Андрей Живков е на изслушване в Народното събрание. Той коментира рекордно високите цени на електроенергията на Българската енергийна борса. 

„Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент „Ден напред”. Причините са много - повишената температура при нас и в съседните държави - Гърция, което увеличава потреблението неимоверно много”, каза Живков.

Той посочи, че въпреки това в енергийната система не е имало небаланси, които да застрашат електрозахранването на потребителите. „Това, което Министерството на енергетиката направи като успешни мерки е, че се включи на оперативно ниво, за да влезе в контакт с ТЕЦ „Марица изток 2”, която да активира всички възможни мощности, за да се увеличи ликвидността на Българската енергийна борса. Това стана с известно закъснение, тъй като това е нормална реакция на оперативното управление на ТЕЦ „Марица изток 2” след това и на БЕХ. Министерството, по принцип, няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите, включването им и съответно вкарването на нови в системата”, допълни Живков.

Министърът коментира, че в резултат на намесата на енергийното ведомство в ТЕЦ „Марица изток 2” поетапно са включени от два блока още три допълнителни. „Това е максимумът, на който може да работи централата, тъй като три от блоковете са в ремонт. Това, което правим, е да съкратим времето за дейностите по осми блок, за да може да се включат те и да увеличим достатъчно ликвидността, за да няма такива катаклизми”, допълни той.  

Къде е заровено кучето за скъпия ток

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай