Жътвата в хасковско с отложен старт заради дъждовете

Жътвата в хасковско с отложен старт заради дъждовете | StandartNews.com

Хасково. Комбайните в хасковски регион са в готовност, на изчакване. Заради проливните дъждове това лято жътвата ще започне някъде към 20 юни, докато в благоприятните години по това време тя е била вече в разгара си.

На повечето места в Южна България, включително и в Хасковски регион, зажънването вече е факт, но на повечето места е пробно или само ритуално.

В района има засяти малко над 462 000 декара пшеница и близо 64 000 декара ечемик.

Досега са ожънати около 2% от ечемичните площи в региона. Пробното жънене в областта дава засега средни добиви от 397 кг от декар. В началото обаче количеството от декар е винаги по-голямо отколкото в разгара на кампанията, обясняват от областната земеделска служба.

Почти навсякъде се забелязва заради прекалената влага повторно заплевяване в основата на житните растения. Заради честите валежи са регистрирани и различни заболявания по житата, които няма как да не повлияят на добивите, коментират агрономите.

Въпреки че засега специалистите от аграрния сектор не бързат да оплакват добивите и качеството на тазгодишната реколтата, защото твърдят, че по това време на годината все още не всичко е загубено, те не крият, че се надяват през 2014 г. добивите да достигнат поне количеството на миналогодишните. Средно за Хасковски регион те са 330-340 кг от декар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай