Земеделци: Надяваме се на добър диалог с финансовото министерство

Земеделци: Надяваме се на добър диалог с финансовото министерство  | StandartNews.com

Варна. Надяваме се на добър диалог с финансовото министерство за наредбата за горивата за земеделските стопанства след промяна в Закона за акцизите. Уверяват ни, че ще съгласуват нашите предложения преди да бъде публикувана, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, който откри Третата национална среща в курорта "Златни пясъци". Земеделските производители няма да стачкуват и подкрепят държавата да упражнява контрол, за да се пресече контрабандата с горива. Има злоупотреби, а и не е добре да се случи така, че покрай сухото да гори и мокрото, каза Венцислав Върбанов.

Според него е публична тайна, че старите бази на бившите ТКЗС-та се използват и за търговия с горива. Предложението на Асоциацията на земеделските производители е цистерните до 10 тона да са на стария режим и без регистрация, между 10 и 20 тона да се регистрират, а контролът с нивомерите за е за подземните съоръжения.

Още преди да влезе в сила новата наредба, някъде изисквали нивомери на съоръженията за гориво. Това създава паника и объркване между доставчици и земеделски производители точно преди подготовката за пролетна сеитба и торене, каза Силвия Русо, регионален координатор на асоциацията в Пловдив и зърнопроизводител с 20 000 декара ниви.

Асоциацията на земеделските производители провежда своя форум в началото на 2015, както и в началото на новия програмен период. Кабинетът прие вчера Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година и днес се очаква министърът на земеделието Десислава Танева да даде старт на дискусиите с представителите от бранша в курорта. Заедно с нея пристигат Васил Грудев, зам.-министър на земеделието, Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие" и куп от най-добрите експерти във ведомството, каза Венцислав Върбанов. В двудневния форум има презентации за схемите за директни плащания за 2015 година с общ бюджет 1,4 милиарда лева за зелените плащания, за подкрепата за младите фермери. Ще се чуе думата и на животновъдите, проблемите им в руската криза, за контрабандния внос на месо и мляко, както и за новата Наредба 26 за директните доставки от производители до потребители.

Рентите вече в пъти надвишават субсидиите, казаха земеделски производители по време на първите дискусии. Според тях трябва да има правила и изисквания и за собствениците на земя, както и промяна в Закона за собствеността и ползване, за да имат те освен права, и задължения. Някои от собствениците подписват за една и съща нива договори с няколко земеделски производители и така лъсват дублажи за хиляди декари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай