Вторник,

Земеделското министерство в спор с големите вериги

От: Рачо Рачев -
Земеделското министерство в спор с големите вериги
A
A
A

Сдружението за модерна търговия, представляващо големите търговски вериги, даде позиция, която е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените на храните. Това се казва се казва в послание на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), огласено късно снощи.

Земеделското министерство предлага до края на годината големите хранителни магазини да осигуряват поне половината от площта си за български стоки.

Сдружението за модерна търговия обаче не подкрепя идеята с мотива, че това противоречи на пазарната логика и ще доведе до по-високи цени и дефицит.

Проектът на Постановление бе изпратен до всички заинтересовани страни за становище, се посочва в съобщението на МЗХГ. Той е иницииран след комуникация със Сдружението за модерна търговия, която имаше за цел да стимулира доброволно търговските вериги да подкрепят българското производство и българските производители. Разговорите не доведоха до никакви действия и разбиране от страна на частните операторите, което наложи настоящото предложение, казва министерството.

В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките, отбелязва МЗХГ.

Министерството посочва, че не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само се задължават обектите да предлагат продукцията на местни български производители, като целта е подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им.

Чрез „монополното“ си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност, се казва в съобщението на министерството.

В него се добавя, че МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметне, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, е в правото си да предприемем съответните мерки.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички