Земеделският министър Десислава Танева няма конфликт на интереси

Земеделският министър Десислава Танева няма конфликт на интереси | StandartNews.com

София. Новият министър на земеделието и храните Десислава Танева обяви по БНР, че няма никакъв конфликт на интереси за поста. Тя подчерта, че това е било валидно и при предишния кабинет "Борисов", когато сама е оттеглила кандидатурата си след започнали атаки. 

"2009-а година аз бях тази, която си написа този отвод, защото започнаха атаки, които не искам да коментирам от къде идваха. За сектора те са публична тайна. Аз не съм влязла в политиката със стремеж към властта като самоцел. Аз не съм искала върху мен да тегне отговорността, че към политическата сила, мандатоносител, ще има атаки. Тази тема е приключена", категорична бе Десислава Танева.

Стандарт Нюз напомня, че Танева беше министър на земеделието и храните за един ден в първия мандат на ГЕРБ през 2009 г., но поради разпространени информации за конфликт на интереси се отказа от поста. Тя е била директор на една от най-големите мелници в страната. Поста министър тогава пое Мирослав Найденов, а Танева оглави земеделската комисия в Народното събрание.

"За изминалия период на управление на Министерството на земеделието мога да кажа само едно – всеки безспорно прави грешки, но доста назад, още в предизборната кампания на ГЕРБ, си казах, че трябва да престанем да си посипваме главата с пепел", каза още Десислава Танева.

"Ние бяхме едни от малкото, които казахме къде сме допуснали грешки. Ние сме ги видели, казали сме ги, излезли сме с платформа и сме получили това обществено доверие. И в мандата, който управлявахме 2009-2013-а година, като председател на Комисията по земеделие и храни, стремежът ми винаги е бил да се работи в екип, в обща посока. Мисля, че в общ план сме успели. Важното е в момента да продължим да работим", каза тя.

"Една от основните грешки или манталитет на българската политика е винаги да се връщаме назад във времето и да търсим проблемите на нашето ежедневие, причините за тях, само в миналото. Мисля, че по-правилният подход е да видим какво правим сега и в каква дългосрочна перспектива и с какви цели и задачи", призова новият земеделски министър.

По отношение на казуса с Калина Илиева, която управляваше Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), Танева каза: "Мандатът на Орешарски, в който управляваха ДФЗ, с двамата изпълнителни директори, категорично, може да питате и земеделците, беше най-лошият период в управлението на Фонда. И периодът на Калина Илиева изглежда много блед на фона на излагацията, на това, което се случи последната година".

Тя подчерта, че ДФЗ е бил най-активен при управлението на Румен Порожанов.

Танева съобщи, че вече се работи по структурата на министерството: "Имам някои виждания. Те изобщо не са крайни за чувствителни промени. Някои промени ще предложим по отношение на структурата в МЗХ. Ще има промяна на устройствения правилник. По отношение за назначенията – аз съм предложила политическия си кабинет, надявам се той да бъде одобрен и това ще стане публично известно следващата седмица. Не сме непознати лица за сектора и мисля, че няма да има изненади".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай