Зелени звезди за хотелите

Нова категоризация ще защити бизнеса, който предлага родна екопродукция

Зелени звезди за хотелите | StandartNews.com

София. Една от хотелските звезди да е зелена и да гарантира на потребителите, че продукцията, която им предлагат по време на почивката или командировката, е родна и екологично чиста. Това ще е една от основните промени, които ще бъдат вписани в новите правила за категоризация, обясни за "Стандарт" зам. туристическият министър Бранимир Ботев.

Освен по материалната база на сградата хотелите вече ще бъдат оценявани и според предлаганите услуги и качество на услугите. Зелените звезди няма да са задължителни, но ще са гаранция за качеството и произхода на предлаганите храни и напитки. По този начин ще се осигури по-добра услуга на туристите и ще се изнася родна продукция, без да се налага тя да напуска пределите на страната, обясни Ботев.

Зелените звезди ще подпомогнат и производството на родните малки производители, които в момента едва оцеляват заради невъзможността да продават на добра цена продукцията си на борсите, да навлязат на големите вериги или да изнасят извън пределите на страната.

Предвидени са зелени звезди и за ресторантите, които решат да се преборят за такива, заяви зам.-министърът. Те няма да са допълнителна категоризация, а просто един от звездните символи ще бъде оцветен в зелено.

Хотелите и заведенията, които изберат да предлагат екологично чисти родни продукти ще съживят и местното земеделие, тъй като са предвидени и изисквания за максимално разстояние, от което да се доставя продукцията, за да се защитят регионалните производители, обясни Ботев. Подобна е практиката в Австрия например, в чиито ски курорти се предлагат храни и напитки местно производство, които освен че дават допълнителен чар на почивката и собствен облик на дестинацията, подпомагат и местното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай