Евтини ли са цигарите в България

На Запад акцизите върху тютюневите продукти са високи, което ги прави значително по-скъпи.

Евтини ли са цигарите в България | StandartNews.com

Цените на цигарите са една от най-често обсъжданите теми, когато се говори за разликите между Източна и Западна Европа. На Запад акцизите върху тютюневите продукти са високи, което ги прави значително по-скъпи.

И независимо че доходите са по-високи, пушенето е скъпо удоволствие. Макар Европейския съюз да е единен пазар, разликите в цените на цигарите са драстични. В България кутия цигари струва средно 2.57 евро, докато в Ирландия цената е 4 пъти и половина по-висока – 11.37 евро.

Това означава, че у нас си купувате над 4 кутии цигари за същата сума, за която в Ирландия ще получите 1 кутия. И още - за една и съща цена в България може да 9 кутии (180 цигари, почти 1 стек), а в Ирландия – само 2 (40 цигари).


В България са най-евтините цигари в Европейския съюз и едни от най-евтините в Европа. Цената им у нас е 2 пъти по-ниска от средната за ЕС. Поглеждайки към целия континент, те са по-евтини само в Македония, Албания, Сърбия и Босна, но тези страни не са част от ЕС. Дори в Черна гора цигарите са по-скъпи, отколкото у нас. В Румъния – също.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай