Защо цените са високи и как да пазаруваме по-евтино? Мустафа Ахмедов пред Стандарт

Голямата несигурност и нестабилна бизнес среда са причина всички по веригата да се презастраховат, казва създателят на платформата за търговия Preonow

Защо цените са високи и как да пазаруваме по-евтино? Мустафа Ахмедов пред Стандарт | StandartNews.com

Предприемачът  Мустафа Ахмедов е основател и главен изпълнителен директор на платформата Preonow. Той е на 37 години, живее в България и реализира мащабни проекти в екологията, иновациите, телемедицината по цял свят. Основател е и бивш председател на Сдружението на предприемачите "Лудогорие". Член е на УС на Съюз "Произведено в България".

- Господин Ахмедов, поскъпването на стоките, и особено на храните, е най-големият бич за хората в момента. Напоследък се говори, че цените ще започнат да падат – и заради по-евтиния газ, и заради по-евтините горива, и заради компенсациите за ток, които бизнесът получава от държавата. Вие като търговец забелязвате ли такава тенденция в последно време?

- Нека да го кажа ясно, цени отпреди две години вече няма да видим. Наивно е да вярваме в това. Дори може да се каже, че е манипулативно да се дават сигнали, които не са подплатени с ясна стратегия и план за постигане на по-ниски цени. Тава зависи единственно от участниците на пазара. Търсенето и предлагането определят пазарните правила. Може да има спад в себестойността на храните, но и производителите и търговците ще пробват пазара, колко може да понесе и спадът на цените при храните няма да е бърз нито пък чувствителен. Нека всеки вече да свикне с мисълта, че живеем в постковид ерата и трябва да се адаптираме към новите реалности. Несигурността е основният проблем пред бизнеса, но сметката плаща клиентът. Време е да променим навиците си, включително хранителните. По цял свят има недостиг на храни, ще има винаги някой, който е готов да плати повече, особено за качествените храни, именно заради това те няма да са евтини колкото ни се иска.

- На създадената от Вас платформа Preonow се търгуват всякакви видове стоки. Каква тенденция виждате при различните видове?

- На платформата има не само стоки, но и услуги. Можете да си предплатите, или иначе казано, „да си купите услуги на зелено“. Именно при услугите постигаме най-сериозните отстъпки, достигащи над 50%. Това е така, защото несигурността именно в този сектор е най-сериозна. Наблюдаваме тенденция на голям интерес към услугите и вносни скъпи стоки и това е разбираемо, защото дори и официалните им доставчици продават на по-ниски цени в preonow.com . Когато елиминираш рисковете пред бизнеса и му дадеш пълна сигурност, можеш да го мотивираш да продава с по-малка печалба. Това се случва на практика при нас.

- Какво е положението специално при цените на храните?

Не се наблюдава особенно голям спад при цените на храните. Само мога да кажа, че клиентите могат да ги намерят на платформата на възможно най-добрата цена.

- Наскоро служебният премиер Гълъб Донев посочи, че има голяма разлика между цените на едро и тези в магазина, на които купува крайният клиент. След това ресорни министри и експерти се произнесоха, че поставянето на таван на цените не е добра идея и може да има лоши последствия, едно от които би било дефицит на стоки. Какви според Вас са механизмите, които биха довели до поевтиняване на цените?

- Съгласен съм, че не трябва да има таван на цените. Това би означавало, че принуждавате производителите на качествени стоки да правят компромис с качеството и да поощрявате тези, които произвеждат некачествена стока още да си увеличат цените. Това би нарушило пазарната логика и е много опасно. Аз съм привърженик на родното производство и го предпочитам за ежедневните си нужди. Но за да поевтинеят цените, трябва да отворим пазара си още по-широко. Отварянето на пазара трябва да е съпроводен със строг контрол, особено за вносни храни. Това би увеличило конкуренцията и така може да се достигнат по-справедливи цени.

 Другият най-сигурен начин за поевтиняване на цените е да се елиминират рисковете пред бизнеса. Да се създадат условия за дългосрочно планиране със 100% точност. Голямата несигурност и нестабилна бизнес среда са причина всички по веригата да се презапасяват, за да не са на загуба и това води до сериозният ръст на цените. Трябва да трансформираме веригите на доставки. Именно това прави Preonow.com, във веригата на доставки вкарваме самият КЛИЕНТ. Клиентът казва на продавача от какво има нужда и му предплаща, така елиминира рисковете на продавача и получава голямата отстъпка. Само с такова партньорство може да се стабилизира пазарът. Това е новият начин на правене на бизнес. Новата реалност изисква нов бизнес подход. Прио е реален инструмент за борба с галопиращата инфлация. Тук може да се използва и икономическият термин дезинфлация. Именно Прио може да послужи като пример за намаляване темпа на инфлацията което се нарича дезинфлация, създавайки условия за намаляване на цените, чрез уникалния си бизнес модел за предплащане на стоки и услуги. Даже това може да послужи и като репер за създаване на икономически мерки за забавяне темпа на инфлацията на национално и световно ниво. „Време е клиентът и продавачът да започнат да си говорят“.

- Оказва се, че цените на някои хранителни продукти у нас са по-високи от тези на същите хранителни продукти в Европа. Каква е причината?

- Който това го разбира сега, значи никога не е ходил в чужбина или не се е интересувал от цените на храни по света. Това е така откакто аз се помня. И има логично обяснение. Причината е в ефективността на производствените мощности и националните политики за подпомагане на дадени отрасли в различните държави. Икономически силните държави държат много на ефективното използване на ресурсите и модернизиране на производствата което води до висока производителност на по-добра цена. Дългосрочните политики за субсидиране на отделни отрасли дават широка перспектива пред бизнеса и той смело инвестира в модерно оборудване. Това трябва да бъде така и в България. Най-малкото, за да може да осигурим храна за собственото си население, а не да се налага да внасяме или да плащаме по-скъпо за родното производство.

- В същото време цените на услугите у нас са значително по-ниски отколкото в повечето европейски страни, особено в Западна Европа. Защо? Каква ще е тенденцията?

- Да, в сферата на услугите все още имаме конкурентно предимство основно заради нивата на заплатите. Но с растящите цени растат и нивата на заплатите, макар не със същия темп и това очертава лоша прогноза за сектора на услугите. Най-лошото е, че спада покупателната способност на българският клиент и фирми, които работят за вътрешен пазар, започват да изпитват сериозни затруднения и много от тях фалират. Тенденцията е да оцелеят бизнеси, които обслужват богати чуждестранни клиенти.

- Защо хората, които изберат да пазаруват в платформата Preonow, имат шанс да получат по-ниски цени?

- Защото го заслужават! Отговарям така, защото платформата е замислена така, че да обслужва основно редовни клиенти. Редовните клиенти на всяка фирма са най-ценното нещо за нея. Тук продавачите дават възможно най-добрата цена, за да ги задържат и да им се отблагодарят за лоялността. А тези, които нямат все още голяма маса редовни клиенти, се стремят да натрупат такива и ги обсипват с ТОП оферти. Също така и бизнесът може да се възползва от атрактивни оферти на едро в модула „Стоки и услуги на едро“, където може да видите продукти, които се продават само на регистрирани с фирмен профил.

 Ниските цени се постигат от комбинацията на много предимства, които дава платформата на продавачите. Една от тях е ниските нива на комисионни, стигащи от 1% до 6%. Ние искаме отстъпката, която дава търговецът, да остава в джоба на клиента. Тогава има смисъл от предплащането.

- Философията на тази платформа е базирана на това, че клиентът предплаща стоката. Но как да е сигурен, че всичко с нея ще е наред, че няма да се случи нещо, което ще възпрепятства доставката, че ще е качествена, ако са дрехи или обувки – че ще му стоят добре и т.н?

- Основните потребители на платформата са редовни клиенти на определни брандове. Те вече познават стоката или услугата, сигурни са в качеството им и се съгласяват да предплатят и изчакат за по-дълга доставка. А относно сигурността, клиентите са двойно гарантирани. Един път от търговеца, а втори път от платформата. Пазаруването от платформи е винаги по-сигурно за клиента, защото нито един продавач не би рискувал да отпадне от дадена платформа, защото не е обслужил качествено клиента си. Но ако купите директно от сайта на търговеца, той може да прежали един недоволен клиент... Връщането на стоки и услуги е регламентирано със закон, платформата е гарант, че ще се спазят всички права на клиента. Още повече, в Прио всички плащания минават по банка, така че и ние носим отговорност пред банките. Клиентите трябва да знаят, че ако не са им възстановени парите за дадена покупка, имат право да предявят претенции и пред своята банка издател на картата, с която са платили.

- От колко време съществува платформата и колко клиенти имате?

- Платформата работи с клиенти от 4 месеца. Ежедневно има хиляди посетители и с всеки изминал ден стават още повече. Има много сериозен интерес и ние се стремим всеки ден да качваме нови оферти с най-добрите цени на пазара.

- Може ли този начин на пазаруване трайно да измести традиционния и ще се приеме ли това от обществото?

- Да, това е тенденцията. Обществото има нужда от този начин на пазаруване. Растящите цени, несигурността пред бизнеса могат да се овладеят с партньорството на клиента и продавача. Нямаме друг избор, освен да започнем да си „говорим“. Да произвеждаме само това, което сме продали предварително. Да използваме максимално ефективно ресурсите и да намалим драстично стоките с изтекъл срок и въглеродният отпечатък върху планетата. Да намалим логистичните разходи като доставяме стоките директно от фабриките до адрес на клиента без да минават през складовете на магазините. Един бизнес модел, който гарантира оборотни пари за бизнеса, 100% сигурност и ниски цени за клиентите, разбира се, че ще се приеме от обществото. Прио е създадено, за да бъде в полза на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай