Защо Microsoft налива 1 млрд. в Гърция, а не у нас

Гърция не спи, конкуренция ни е, каза Росен Плевнелиев

Защо Microsoft налива 1 млрд. в Гърция, а не у нас | StandartNews.com

Докато всички у нас се занимаваха с антибългарската резолюция на Европарламента, инициирана от новата политическа двойка Радан – Йончева, една новина, която пряко ни засяга, мина тихомълком. Microsoft избра Гърция, а не България, за създаването на регионален световен хъб за база данни. И обяви, че инвестира при съседите 1 млрд. долара. Информацията дойде като шамар на фона на претенциите ни, че сме лидери в  IT сектора на Балканите.

Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години, опита се да обясни в интервю за Нова тв Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г. И допълни: „Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук”. По думите му през годините България е направила не малко. „Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди”, коментира Росен Плевнелиев.

 „Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г.”, каза въпреки това Плевнелиев. „Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно”, допълни Плевнелиев. 

„Втората вълна на COVID-19 е факт. Цифрите са обезпокоителни. СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини”, коментира коронакризата Плевнелиев. „Важното е, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – да се застъпим максимално за рисковите групи, но и да не затваряме тотално икономиката, защото това ще бъде тежко за всички”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай