Защо Кристалина Георгиева хвали Япония

Георгиева призова останалите страни да последват японския пример

Защо Кристалина Георгиева хвали Япония | StandartNews.com

Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева приветства плановете на Япония да похарчи около 20 процента от брутния си вътрешен продукт за борба с икономическите последици от пандемията от коронавируса и за помощ на най-бедните страни в света, предаде Ройтерс.

Георгиева призова останалите страни да последват японския пример.

Япония, която е третата най-голяма икономика на света, след Съединените щати и Китай, е страната, която допринася най-много за финансовите ресурси на МВФ и за инструментите на МВФ за предоставяне на заеми, изтъква Георгиева в изявление.

"Въпреки че има ясното намерение да подпомогне японската икономика, Япония също така ще допринесе за стабилността на световната икономика чрез предоставяне на средства на Международния валутен фонд, с които да бъде гарантирано облекчаването на дълговете и улесненото финансиране на държави с ниски доходи", се казва още в изявлението.

МВФ прогнозира този месец, че световната икономика ще се свие с три процента заради пандемията от коронавируса, като това са най-лошите й показатели от времената на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

МВФ и Световната банка неведнъж предупредиха, че най-бедните страни ще бъдат изключително сериозно засегнати от пандемията, защото те не разполагат с ресурси и инфраструктура, с които да отговорят на предизвикателствата в сферата на здравеопазването и икономиката, отбелязва Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай