Защо БРИКС порасна? Контрол върху търговски пътища, петрол и пари

Алиансът ще представлява 37% от дела на световния БВП

Защо БРИКС порасна? Контрол върху търговски пътища, петрол и пари | StandartNews.com

Срещата на върха на БРИКС в Южна Африка приключи с изобилие от новини - от неочаквани до такива, които най-накрая получиха официално потвърждение.

Шест държави получиха официална покана за присъединяване към БРИКС /акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка/. Това се посочва в Йоханесбургската декларация след срещата, която беше обнародвана от южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

БРИКС ще разшири с включването на Аржентина, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства. Особено интересни тук са намеренията на Саудитска Арабия, която се нарича ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. Страната показа готовност да играе независима роля на международната арена и да отслаби връзките със САЩ, заяви бившият френски посланик в Саудитска Арабия Бертран Безансно (подобно мнение има и сред американските анализатори).

Тези страни ще станат пълноправни членове на БРИКС от 1 януари 2024 г. - по-рано, отколкото казаха източниците на чуждестранни издания, които определиха срокове от няколко години. Според докладите, противно на ироничните спекулации по тази тема, името на БРИКС няма да се промени, тъй като е утвърдена марка. Освен това ще подчертае приемствеността на групата, заяви външният министър Сергей Лавров, който ръководи руската делегация.

След разширяването БРИКС ще представлява 37% от дела на световния БВП, заяви бразилският президент Лула да Силва. Според експерти това ще удвои дела на "Голямата седморка".

Защо точно тези държави

Погледнете отново картата и обърнете внимание кои държави са приети в асоциацията. БРИКС е преди всичко икономическо сдружение. Всъщност няколко основни търговски маршрута на света попадат под контрола на организацията.

1. Суецкият канал в Египет. Това е 7,5% от световната морска търговия и около 8% от морската търговия с петрол.

2. Източният бряг на Червено море в Саудитска Арабия, която е един от основните доставчици на петрол на световния пазар. Една от целите на БРИКС е да се откаже от долара и взаимните разплащания в национални валути.

3. Оманският залив, Персийският залив и Ормузкият проток са под контрола на страните от БРИКС. Ясно е, че петролът няма да спре да се продава, въпреки че това може да е един от лостовете за влияние. Но сега бизнесът със застраховането и транспортирането на танкери постепенно ще премине от ръцете на Вашингтон и Лондон под контрола на БРИКС.

4. Международният транспортен коридор "Север-Юг", за реализацията на който Русия, Иран и Индия отдавна се подготвят, сега също е в ръцете на страните от БРИКС.

Транспортният коридор ще свързва Индия с Русия през Иран и Каспийско море. Ормузкият проток отново играе специална роля в този коридор. От Русия индийските и иранските стоки могат да отидат по-далеч на север до балтийските пристанища, на запад до Европа по сухопътния маршрут или на изток от Русия. Това е огромен пазар и огромни приходи от транзит.

Защо е нужна Аржентина?

Първо, това е огромна страна по отношение на площта (на 8-мо място в света).Второ, тя е в състояние да изхрани половин милиард души.Трето, Аржентина има големи запаси от шистов газ, които все още изобщо не са разработени.

Защо е нужна Етиопия?

Етиопия е страната с най-бърз темп на икономически растеж в Африка, около 9,5% годишно. Основните отрасли са селско стопанство, строителство, производство, ресурси и енергетика, туризъм и хранително-вкусова промишленост. Кое е най-ценното нещо на света освен микрочиповете? Храна и енергия. И това го има достатъчно в Етиопия. Селското стопанство формира 50% от БВП на страната.

Освен това Етиопия има големи запаси от тантал (използван по-специално за производството на тръбопроводи) и злато.

Дедоларизацията

Първата стъпка към дедоларизацията вече е направена, смятат западните анализатори. И това е разширяването на търговията с национални валути. Според руското посолство в Кения БРИКС планира да въведе собствена валута, която ще бъде подкрепена от злато и други суровини, включително сребро и редки метали. 41 държави вече са проявили интерес към такава валута.

Основната цел на създаването на тази валута е да се улесни международната търговия. Мненията обаче се различават: за Индия приоритет е укрепването на рупията, а най-активните поддръжници на идеята за валутата на БРИКС са Бразилия и Русия. В същото време всички са съгласни с необходимостта да станат по-малко зависими от щатския долар и от системата SWIFT, контролирана от Америка.Няколко членове на БРИКС вече започнаха да уреждат двустранни търговски сделки в местни валути. Индия е сключила споразумение с Малайзия за по-широко използване на рупията в трансграничния бизнес. По-рано тази година Бразилия и Китай сключиха споразумение за уреждане на търговията в местните си валути, а Индия и Русия се обърнаха към Южна Африка с молба за взаимно обвързване на уреждането на плащанията в собствените им валути.

Търговията между членовете на БРИКС е нараснала с 56% до 422 млрд. долара през последните пет години, а общият им номинален брутен вътрешен продукт от 25,9 трилиона долара се равнява на 25,7% от световното производство.

Според изчисленията на Новата банка за развитие, която ще бъде проводник на такива транзакции, до 2026 г. поне една трета от заемите ще бъдат в местни валути.

Какво казаха лидерите

Настоящото разширяване няма да бъде последно, е посланието от БРИКС. Китайският президент Си Цзинпин разглежда приемането на нови членове като "нова отправна точка за алианса". И заяви, че страните от БРИКС носят "отговорност за стабилността и сигурността в света".

Индийският премиер Нарендра Моди добави, че на разширяването на БРИКС трябва обърнат внимание "всички световни институции, за да се адаптират към променящия се свят".Президентът на Южна Африка Рамафоса каза, че лидерите на държавите членки на блока са инструктирали своите министерства на финансите и централни банки да обмислят въвеждането на платежни инструменти и платформи, основани на национални валути. Рамафоса също така призова за мирно решение на "настоящите конфликти в света"."Въпросът за единна разплащателна валута на БРИКС е много сложен, но ние ще се движим в тази посока", каза на свой ред руският президент Владимир Путин, който участваше в срещата по видеовръзка.

Основните послания

БРИКС ще засили сътрудничеството в областта на продоволствената сигурност между страните от групата и извън нея.

Изразява загриженост относно използването на едностранни санкции и тяхното отрицателно въздействие върху развиващите се страни.

Разглежда ООН като крайъгълен камък на международната система.

Отбелязва с благодарност африканската инициатива за разрешаване на украинския конфликт.

Ангажира се да засили макроикономическата координация, задълбочавайки икономическото сътрудничество.

Подкрепя реформата на ООН и увеличаването на представителството на развиващите се страни в Съвета за сигурност на ООН.

Ангажира се с мирното разрешаване на конфликтите в Нигер, Либия и Судан на базата на ООН и Африканския съюз.

Подкрепя стремежа на Бразилия, Индия и Южна Африка да играят по-голяма роля в Съвета за сигурност на ООН.

Настоява за мирно разрешаване на различията чрез диалог.

Противопоставя се на търговските бариери, включително и на тези, налагани под претекст за борба с изменението на климата.

Подкрепя засилването на неразпространението на оръжия за масово унищожение.

Приветства предложенията за посредничество, насочени към мирно разрешаване на конфликта в Украйна.

Подкрепя разрешаването на конфликта относно ядрената програма на Иран с дипломатически средства.

Подкрепя разработването на международна конвенция за борба с използването на информационно-комуникационните технологии за престъпни цели.

Призовава за по-голямо представителство на развиващите се страни в международните организации и многостранните форуми.

Подчертава значението на Г-20 като водещ международен форум.

Държавите от БРИКС се споразумяха да работят за увеличаване на взаимните туристически потоци.

Подкрепя програмата 2063 на Африканския съюз, включително въвеждането на континентална зона за свободна търговия.

Членовете на БРИКС изразяват пълна подкрепа за руското председателство през 2024 г. и за срещата на върха в Казан.

Лидерите са възложили на външните министри да изготвят списък с потенциални държави партньори за следващата среща на върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай