Заради АЧС и скъпия ток: Свиневъди искат спешна помощ

Срещат се със служебния министър Христо Бозуков

Заради АЧС и скъпия ток: Свиневъди искат спешна помощ | StandartNews.com

Представители на свиневъдния бранш у нас ще се срещнат днес със служебния министър на земеделието, за да обсъдят спешни мерки за подпомагане на сектора.

Заради влошената икономическа обстановка до края на годината браншът очаква загуби от порядъка на 70-100 милиона лева, както и масови фалити.

Завърналата се чума по свинете и високите цени на тока, горивата и зърното правят ситуацията в бранша изключително тежка и намесата на държавата е неотложна.

„Помощта може да бъде под формата на допълнителна субсидия, безлихвени кредити, зърно на по справедлива цена от държавния резерв“, каза Венцислав Славов от асоциацията на индустриалните свиневъди.

Принудителното умъртвяване на милиони прасета в Китай заради чумата преди две години доведе до засилване на свинското в Европа. Китай обаче вече поднови производството си.

„Сега Европа е залята със свинско месо на ниски цени, които събориха, разбира се и цените на произведените от нас животни“, обяснява Славов и признава, че ниските цени на свинското не се усещат от потребителите у нас.

„Не се усеща за съжаление. Цените по месарските магазини са доста по-високи от цените на живите свине. Някой по веригата прави доста пари“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай