Западните Балкани обявиха шампиона по инвестиции

Докато се разграничават от нас, се приближават икономически към целия регион

Западните Балкани обявиха шампиона по инвестиции | StandartNews.com

Докато македонците закриват български културни офиси и разграничават идентичността си от нашата,  хвърлят всички сили икономически да се приближат към целия регион.

Спечелиха и конкурса за инвеститор в региона.

Македонската фармацевтична компания "Алкалоид" грабна приза за Водещ инвеститор в страните от Западните Балкани за последните 5 години, на Инвестиционния форум, основан от Европейския съюз, включващ всички търговски камари. Това са Македонската търговска камара, Съюза на търговските камари на Албания, Камарата за външна търговия на Босна и Херцеговина, Търговската камара на Черна гора, Сръбската търговска камара и Косовската търговска камара. Целта е засилване на сътрудничеството между камарите със съвместни дейности от интерес на региона.

Македонската компания спечели конкурса заради инвестираните 104,1 млн. евро в Западните Балкани през последните 5 години.

 „Алкалоид“ е най-голямата фармацевтична компания на Северна Македония е една от шестте най-големи в Централна и Източна Европа, позната у нас най-вече с препарата „Кафетин“. 

Половин век се управлява от известната фамилия Мукаетови. Трайче Мукаетов е директор още от 70-те години на миналия век, измъкнал компания след промените с кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Международната финансова корпорация.

От години начело е синът му – Живко Мукаетов, който е младото бизнеслице на македонците. Непрекъснато ходи в Америка и ЕС, участва активно на Световния форум в Давос, спонсорира с фондацията на името на баща си всяка година стотици бъдещи лекари и фармацевти.

Наскоро обяви, че дава 50 000 евро на пострадалите от земетресението в Турция.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай