Заляха пазара с жилища за наем. Ето къде

Строителството продължава с бурни темпове

Заляха пазара с жилища за наем. Ето къде | StandartNews.com

Десетки нови апартаменти заливат пазара за имоти под наем в Пловдив. Става дума основно за двустайни около 60 кв.м., повечето от тях ново строителство. Имотите са закупени с инвестиционна цел. Обзаведени с чисто нови мебели, на пръв поглед модерно и уютно, но не със скъпи мебели. 

Голяма част от тези имоти се намират в новите комплекси на града, където хиляди българи закупиха жилища "на зелено" с цел да вложат спестяванията си, пише Trafficnews.bg. След като завършат имотите, те веднага ги пускат на наемния пазар, а за да им взимат по-добри ренти ги оборудват и с всичко необходимо за директно нанасяне. Резултатът обаче е буквално наводняване на пазара с подобен тип имоти, което неминуемо трябва да доведе до падане на цените, ако предлагането премине точката на търсенето.

Към момента вече се усеща подобна тенденция, защото строителството в града продължава с бурни темпове, което дава възможност на хора, които искат да се установят да закупят апартаменти в Пловдив. Не липсват и вече готови жилища за продажба. Все още ниските лихви и достъпността до ипотечни кредити също са сред благоприятните условия за закупуване на имот, а не животът на рента.

Въпреки това, желанието на собствениците на имоти да пласират жилищата си на сравнително високи цени, не отстъпва. Преглед на пазара показва, че единственият сериозен глад за апартаменти е в центъра на града, където обзаведените семейни жилища с минимум две спални започват от 1300 лева на месец.

В другите квартали избор има, но основно се продават или малки жилища, или стари и новообзаведени. Проблемът при тях е рязкото разминаване между бюджета на наемателите и обявените наеми. Например най-масово е търсенето на двустаен до 500 лева и обзаведен прилично. Причината е, че при една средна работна заплата в Пловдив, човек не може да си позволи над 50% от нетните му доходи да отиват само за наем.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай