Закриваме ТЕЦ-ове

Закриваме ТЕЦ-ове | StandartNews.com

София. Да се изведат от експлоатация неефективните ТЕЦ-ове и централите, които не отговарят на екостандартите. Това са част от основните препоръки в докладите на ЕК и на Световната банка към българската енергетика, обявени от служебния вицепремиер Екатерина Захариева и министъра на икономиката Асен Василев.

Василев не посочи кои централи трябва да бъдат спрени, но обясни, че това са най-скъпите ТЕЦ-ове, като "Бобов дол" и старите когенерации. Токът от излишните възобновяеми енергийни мощности да бъде изнасян за страни, които не са изпълнили ангажиментите си към ЕК за 16% дял на зелената енергия, е друга мярка, препоръчана в докладите. През следващия регулаторен период родните ВЕИ-централи ще произведат ток за 1,2 млрд. лв., обяви шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Според нея не бива този разход да се поема само от потребителите на ток с регулирани цени. Коопериране с енергетиката на Турция, като част от комплекса "Марица-изток" се отдели и работи само за износ, се препоръчва още в докладите. Закриване на Българския енергиен холдинг с цел повишаване на прозрачността в сектора е друга препоръчвана мярка. БЕХ е шапка, която прикрива всички проблеми в държавната енергетика, пише в двата доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай