Сряда,

Задължения на бизнеса спъват схемата 60:40

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
157
Задължения на бизнеса спъват схемата 60:40
A
A
A

Мярката 60:40 е прекрасна и ние, също както управлението на страната, сме на мнение, че тази мярка би била прекрасна, но в момента от нея голяма част от малкия и средния бизнес не могат да се възползват заради едно от условията – да има липса на всякакви задължения към бюджета. Това заяви пред бТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че малкият и средният бизнеси почти винаги имат задължения. По думите му декларирането и плащането им на по-късен етап не е престъпление.

Той е категоричен, че ако условието бъде премахнато, мярката 60:40 би имала по-голям отзвук. По негови данни под 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от нея и то за част от персонала.

Алибегов подчерта, че откакто заведенията и хотелите са затворили на 13 март, планираните плащания, които хората са били разчертали, са пропаднали.

„Написахме поредица от писма към различните министерства и очакваме отговор. Ситуацията е напълно нова, но ние искаме диалог и да начертаем пътека как ще продължим“, изтъкна той.

Според него неяснотата в момента създава напрежение в бизнеса, което пък се прехвърля върху работниците.

„Притеснява ни да не се случи ситуацията с пазарите, защото в един момент всичко ще заработи и искаме да сме сигурни, че няма да кажат след 7 дни „затваряме отново заради струпване на хора“, допълни Алибегов. 

Според него след кризата браншът ще се възстановява поне шест месеца.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички