За трета поредна година стартира кампанията “Дай шанс на Балканката”

За трета поредна година стартира кампанията “Дай шанс на Балканката” | StandartNews.com

За тре­та по­ред­на го­ди­на Лидл Бъл­га­рия и Ри­бо­ло­вен клуб Бал­кан­ка ре­а­ли­зи­рат кам­па­ни­я­та за за­паз­ва­не на би­о­ло­гич­но­то раз­но­об­ра­зие в бъл­гар­ски­те ре­ки "Дай шанс на Бал­кан­ка­та". На 9 март 2015 г. офи­ци­ал­но стар­ти­ра фейс­бук при­ло­же­ние, чрез ко­е­то все­ки мо­же да се вклю­чи в опаз­ва­не­то на бал­кан­ска­та пъс­тър­ва ка­то вир­ту­ал­но раз­въж­да бал­кан­ки.

"Та­зи го­ди­на, за раз­ли­ка от пре­диш­ни­те, ис­ка­ме да на­сър­чим хо­ра­та да се на­у­чат да от­глеж­дат и да се гри­жат за бал­кан­ки­те. При­ло­же­ни­е­то да­ва въз­мож­ност на вир­ту­ал­ни­те ри­ба­ри да се гри­жат за пъс­тър­ви­те в ус­ло­вия мно­го близ­ки до те­зи в ре­ал­ни­те раз­въд­ни­ци, да на­у­ча­ват по­лез­на ин­фор­ма­ция и ин­те­рес­ни фак­ти за ви­да, ус­ло­ви­я­та му на жи­вот и реч­но­то би­о­раз­но­об­ра­зие. Цел­та на при­ло­же­ни­е­то е пот­ре­би­те­ли­те са­ми да за­ри­бя­ват бал­кан­ки­те и да ги пус­кат из­вън вир­ту­ал­ния вир.", раз­ка­за­ха за ини­ци­а­ти­ва­та от Лидл Бъл­га­рия.

От ком­па­ни­я­та та­зи го­ди­на си пос­та­вят за цел за­ри­бя­ва­не­то на бъл­гар­ски­те ре­ки със 100 000 риб­ки. Иг­ра­та във Facebook ще бъ­де ак­тив­на до 5 ап­рил, или до дос­ти­га­не­то на за­вет­на­та цел от 100 000 вир­ту­ал­но за­ри­бе­ни бал­кан­ски пъс­тър­ви. Три­ма­та ри­ба­ри, ко­и­то са от­гле­да­ли най-мно­го пъс­тър­ви в со­ци­ал­на­та мре­жа и три­ма от всич­ки учас­тни­ци, ще по­лу­чат и спе­ци­ал­ни на­сър­чи­тел­ни наг­ра­ди от Лидл Бъл­га­рия.

През из­ми­на­ли­те две го­ди­ни, ин­те­ре­сът към ини­ци­а­ти­ва­та "Дай шанс на Бал­кан­ка­та" пос­то­ян­но на­рас­тва. През 2013 г. бла­го­да­ре­ние на пот­ре­би­те­ли­те в со­ци­ал­ни­те мре­жи в род­ни­те пла­нин­ски ре­ки зап­лу­ва­ха 40 000 жи­ви бал­кан­ски пъс­тър­ви, а през 2014 г. во­до­е­ми­те бя­ха за­ри­бе­ни с още 70 000.

"У нас за­ри­бя­ва­не, как­во­то ре­а­ли­зи­рах­ме през про­лет­та на 2014 г. с Лидл, се слу­чи за пър­ви път. Об­на­деж­де­ни сме, че с по­мощ­та на хо­ра­та, през 2015 г. ще по­доб­рим то­зи по­ло­жи­те­лен ре­корд. На­дя­ва­ме се, че с но­вия под­ход на иг­ра­та, ще под­тик­нем всич­ки да се за­мис­лят и за опаз­ва­не­то на ре­ки­те и ри­би­те ка­то ця­ло", об­яс­ни Ма­рин То­до­ров, член на УС на Ри­бо­ло­вен клуб Бал­кан­ка.

Про­я­ва­та на ак­тив­на заг­ри­же­ност към би­о­ло­гич­но­то раз­но­об­ра­зие в род­ни­те ре­ки и кон­крет­но към спа­ся­ва­не­то на зас­тра­ше­на­та бал­кан­ска пъс­тър­ва, да­ва на­деж­да на ор­га­ни­за­то­ри­те, че та­зи го­ди­на бла­го­да­ре­ние на вир­ту­ал­ни­те ри­ба­ри, в ре­ки­те ни ще зап­лу­ват още 100 000 мла­ди бал­кан­ки.

Бал­кан­ска­та пъс­тър­ва е сил­но зас­тра­шен вид в на­ши­те пла­нин­ски ре­ки. През пос­лед­ни­те го­ди­ни в Бъл­га­рия се сре­щат все по-чес­то ви­до­ве пъс­тър­ва, ко­и­то не са ти­пич­ни за на­ши­те во­до­е­ми. То­ва са си­ве­на и та­ка на­ре­че­на­та аме­ри­кан­ка или дъ­го­ва пъс­тър­ва.

"При­чи­на­та да ги има по на­ши­те ре­ки е, че бал­кан­ка­та ня­ма сто­пан­ско зна­че­ние. Тя не над­да­ва та­ка как­то аме­ри­кан­ка­та, не­ус­той­чи­ва е на за­мър­се­ни и бед­ни на кис­ло­род во­ди , и не се пред­по­чи­та за от­глеж­да­не в ри­бо­въд­ни­те сто­пан­ства. Как­то при всич­ки сво­бод­но от­глеж­да­ни жи­вот­ни, оба­че, зна­че­ни­е­то за би­о­раз­но­об­ра­зи­е­то и вку­со­ви­те ха­рак­те­рис­ти­ки на ди­ва­та бал­кан­ка са аб­со­лют­но нес­рав­ни­ми с те­зи на дъ­го­ва­та пъс­тър­ва, ко­я­то се от­глеж­да най-ма­со­во у нас.", об­яс­ня­ват от Ри­бо­ло­вен клуб Бал­кан­ка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай