За първи път! Балкански винен град пред НДК

Над 800 вина се борят за Гранд трофея на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2019

За първи път! Балкански  винен град пред НДК | StandartNews.com

Балкански винен панаир под открито небе ще се проведе за първи път в София. Осмото издание на Балканския винен фест и конкурс /BIWC/, станал вече традиция, тази година ще е с нов мащаб. От 7 до 9 юни в София ще има истински винен град. Луксозните шатри ще бъдат разположени на откритото пространство пред НДК. Идеята за панаир на открито е на Галина Нифору, директор на BIWC и негов създател, съобщи Константинос Лазаракис, председател на Балканския винен фестивал и на конкурсното жури.

На 7 юни в 17,30 часа началото ще обяви патронът на събитието - кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. На откриването ще присъстват посланици на Балканските и други държави, кметове на съседните балкански столици и градове, членовете на журито на BIWC, журналисти, известни личности.

Сред гостите се очаква да бъдат и вносители и дистрибутори от САЩ, Китай, Скандинавия, Белгия, Холандия и др. “Това означава, че София става все по-привлекателна дестинация както за изложителите, така и за туристите. Търговците пък вече ползват фестивала за обогатяване на своето портфолио с интересни вина от местни сортове или международни, но специфично направени в региона”, каза председателят на фестивала Галина Нифору.

От петък вечер до до края на уикенда всеки любител на виното ще може да се запознае с най-доброто от 100 изби в 13 държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Румъния, Хърватия, Северна Македония, Турция, Молдова, Сърбия, Словения, Кипър, Черна Гора.

И в допълнение - екзотични еликсири от Грузия, която прави своя дебют на фестивала.

В мрежите на Eventim и EpayGO цените на билетите за винения фестивал на открито са все още на промоционални цени - от 12 лв. за един ден до 20 лв. за тридневен пропуск.

В цената на билета влиза дегустация на над 800 вина, които ще бъдат преставени на феста. Освен това ще има възможност и за покупка на вино на преференциални цени.

Новост тази година е, че във винения фест се включват и ресторанти. Така прекрасните вина ще бъдат дегустирани с най-подходящите храни, каза Николай Коев, директор на “Sofia Restaurant Week”, партньор на събитието. Любителите на вина ще търсят нови усещания, съчетавайки балканските еликсири с гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и други национални кухни.

Друго допълнение към тазгодишния Балкански винен фест е и музиката на живо. Посетителите ще чуят изпълненията на монтанския брас бенд Vivo Montana, както и на Стоян Роянов - Я Я и неговата джаз формация. Музиката през трите фестивални дни ще бъде специално подбрана от Оля Антонова, добре позната на почитателите с малиновото вино “Трастена”.

“Очаква ни чудесен винен уикенд за цялото семейство!”, убедена е Галина Нифору. Като част от виненото градче ще бъде обособен детски кът, където родителите ще могат да оставят своите деца над 3 г., докато дегустират вината на изложителите. Домашните любимци също са добре дошли на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2019 - за тях ще има осигурена кучешка гурме храна.

За онези, които искат да повишат винената си култура, са майсторските класове. Те са с отделна регистрация на www.balkanswine.eu/2019, а цената е 50 лв.

Първият е на 7 юни от 18.30 до 19.30 часа, а темата е „Рецина + мезе = печеливша комбинация за вкусно гръцко лято”. Лектори са Константинос Лазаракис MW - председател на BIWC, и шеф Йоргос Хрисанидис. Ще бъдат представени най-добрите съвременни рецини, произвеждани в Гърция, в комбинация с мезета от модерната гръцка кухня.

На 8 юни от 12,30 до 13,30 часа е майсторският клас, воден от Серхат Нарсап, DipWSET, на тема: „Турция - непозната, загадъчна и привлекателна. Модерният почерк на турските вина, в комбинация с традиционната турска кухня”. Серхат Нарсап е топ винен специалист, живеещ в Лондон.

От 17 до 18 часа пък е представянето на Тамта Калваши – родена в Грузия и израстнала във Франция. То е на тема ''Вкусът на Грузия § Вината на Грузия". Тамта прекарва по-голямата част от живота си в Париж. Завършила е Френската школа по кулинарни изкуства „Ferrandi Paris“. След като работи в ресторанти, отличени със звезда Michelin във Франция, тя решава да създаде кулинарно училище, ориентирано към френската кухня. Няколко години по-късно открива в София френска сладкарница и кафене „My French Gourmandises“. Тамта Калваши дава уроци по готварство в нейната работилница. Тя не е забравила грузинските си корени и ще покаже майсторството си в приготвяне на грузинска кухня. Специалната селекция от грузински вина ще придружава изключителната грузинска храна.

За 9 юни, неделя, от 12,30 часа е предвиден “Let’s shake it! Секси летни коктейли от сорта Тамянка, сравнени с чистосортови вина от Тамянка”, с лектори Дарко Ангелески и Ивана Симяновска. Те ще представят най-добрите вина от сорта Тамянка от Сърбия, България и Северна Македония.

Същия ден от 17:30 до 18:30 е “Vive Le Rosé! – Морски бриз, вятър в косите и розе в чашите, или най-тренди розета от България за лято 2019”, с лектор Род Смит MW.

Фестивалът ще завърши с обявяването на Мис и Мистър “Балканско вино” – през трите фестивални дни на специално място всеки посетител може да се снима и да качва снимките с хаштаг #BIWC2019 и #WeLoveBalkanWine в социалните мрежи. Най-забавните снимки с най-много лайкове ще бъдат и избраните Мис и Мистър “Балканско вино” , които ще спечелят колекция от 6 бутилки с наградените от конкурса вина.

Всеки, който е закупил билет, може да участва и в томболата за традиционната вече награда, предоставена от Ува Нестум Wine & Spa - винен уикенд за двама, като пусне името си в специална купа.

Фестивалът, който акцентира на факта, че Балканите са едно от местата с най-древна винена история в света и регионът е на пето място по винопроизводство с 1.8 милиона тона вино годишно, отново ще раздаде и своите отличия.

Конкурсът се провежда на 5 и 6 юни, като международно жури с председател Константинос Лазаракис - първия Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, оценява вината. В състава на международното жури влизат четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти.

Победителите ще бъдат обявени на тържествена церемония, която ще се проведе на 7 юни. Тогава ще станат ясни имената на вината и избите, спечелили Трофеи в отделните категории.

Награди ще бъдат присъдени за бяло, червено и розе - сухи вина, пенливи и десертни вина, оранжево вино, най - добро вино от местен балкански сорт, най - добър дизайн на етикет, най – добра изба, спечелила най-много медали на конкурса. Голямата награда е Гранд Трофей 2019. За първи път ще има и отличия за най-добро вино за всяка от страните участници.

Осмото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2019 се осъществява с подкрепата на Столична община и Българска търговско-промишлена палата. "Стандарт" е медиен партньор на събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай