Юанът и рублата сринаха цената на пшеницата

Юанът и рублата сринаха цената на пшеницата | StandartNews.com

За първи път цял месец няма търговия, алармират земеделци

Много добра е реколтата от слънчоглед, продава се само рапицата

Като изключително сложна и трудна определя ситуацията с пазара на жито в момента един от добруджанските земеделци, занимаващ се вече над 20 години с производство на зърнени култури - Стилиян Стоянов. Той е председател на Асоциация на зърнопроизводителите в Добрич и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. "Повече от месец на практика няма търговия. Нещо, което не се е случвало от много години", казва стопанинът. Освен липсата на оферти за пшеница, слънчоглед и царевица, друг сериозен момент е и ниската цена на всички култури, твърди земеделецът и обяснява: "Тази година в много отношения беше различна и трудна. От една страна, има наложено ембарго на Русия от страните членки на Европейския съюз, но от друга - Русия - която наред с Украйна е най-големият производител на зърнени култури в Черноморския басейн, претърпя девалвация на рублата. Всичко това доведе до предлагане на международните борси на зърно от Русия на по-ниско ниво. Пшеницата, както и другите култури, са борсови и се влияят от световните пазари.

Друг сериозен фактор, който повлия на борсите в Чикаго, Европа и Азия, е сривът на юана - китайската валута, и това допълнително доведе до ниски цени на продукцията в Черноморския басейн". От друга страна - заради климатичните условия тази година стопаните отчитат намаление на добивите и всичко това се отразява зле върху доходите на земеделските стопани в цялата страна, не само в Добруджа, казва Стоянов. "Ако средно в страната добивите тази година са с 30-40 на сто по-ниски, то с толкова по-ниски са и цените на продукцията сега", казва фермерът. "Търговията е вяла, да не кажа - липсва. Няма кораби на пристанищата, дори и в Румъния, защото голяма част от търговците и земеделците в региона изнасят през пристанището в Констанца. Продукцията залежава по складовете", добавя той. Цената на зърното в момента се движи в порядъка от 280-300 лв. за тон, ценовото предложение за слънчоглед от тазгодишната реколта е 680 лв. за тон, като добивите са по-ниски от миналата година, но пък показателите, и най-вече маслеността, са много добри и стопаните се надяват това да доведе до по-висока цена на маслодайната култура след края на жътвата. Единствено от прибраните вече култури почти продадени са произведените количества рапица. Цената, която е актуална към момента, се движи около 670-680 лв. за тон.

В момента в Добричко тече жътвата на слънчоглед, започна и прибирането на царевицата, а паралелно с това стопаните извършват дълбока оран и предсеитбена подготовка за есенниците, като започна сеитбата на рапица. Сушата обаче, продължаваща вече трети месец, сериозно тревожи земеделците. "На много места при нас в областта няма дъждове със стопанско значение и разходите за сеитба се вдигат. Друг сериозен проблем е поникването на рапицата и смятам, че на много места то ще е неравномерно, защото липсва нужната влага за нормално покълване на семената", коментира земеделецът.

Изнасяме соята, бобът - за вътрешния пазар

За първи път тази година стопаните избират какви агроекологични мерки да въведат според изискванията на новата оперативна програма. Една от тях бе засаждане с азотфиксиращи култури на част от площите, за да имат право на подпомагане. Соята е сред най-предпочитаните култури. Но Стилиян Стоянов смята, че произведеното количество основно ще се изнесе към съседни страни, защото в България няма сериозни преработвателни мощности, които да поемат производството. Изцяло за вътрешен пазар стопаните ще реализират фасула, който също е сред възможните азотфиксиращи култури, смята Стоянов, като допълва, че той ще се предлага от производителите почистен и готов за употреба. "Всички се опитваме да намерим максимално добра реализация на продукцията си, за да осигурим достатъчно приходи, с които да гарантираме както настоящата есенна сеитба, така и изплащането на рентите на собствениците на земя", коментира производителят.

Оспорват принципа "първи по време - първи по право"

В отговор на въпрос за развитието по темата за нивомерите и регистрацията на ведомствените бензиностанции, Стоянов, който е член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, сподели: "Последното заседание, което проведохме, бе миналата седмица. Там взехме решение с колегите, че ако не се промени наредбата и не отпадне изискването за монтиране на нивомерни устройства и регистрация, то на 12 октомври ще излезем на национален протест в цялата страна". Той сподели още, че браншът не одобрява състезателния принцип с критерии "първи по време - първи по право" по отношение на отпусканите средства в различните мерки за подпомагане. "В мярката, която отвориха за подмяна на техника, смятаме, че трябва да има и други критерии - Националната контролно-техническа инспекция да дава оценка за машинния парк на дадено стопанство, както и да се прави оценка на производството му и нуждата. Така, както стана тази година, мярката бе отворена твърде кратко и дори има колеги, които не са разбрали, и с този критерии първи по време - първи по право, става така, че едни и същи хора имат готовност с проекти. Не е нормално само в първия ден да се внесат 600 проекта за над 1 млн. За ден дори не може да се преработи един проект", казва стопанинът. На заседанието си още УС на НАЗ е обсъдило продължаването на диалога с пчеларите и опазването на пчелните семейства. "Това е един двустранен процес. На много места в страната земеделци и пчелари работят съвместно и срещите ни по региони с организациите на пчеларите продължават, защото ние самите имаме интерес от опазването на пчелните семейства. Това гарантира добро опрашване на цъфтящите култури и води до по-високи добиви. Сред идеите, които обмисляме с колегите, е и това - част от разходите по преместване на пчелни кошери в различни масиви да се поемат от земеделските стопани, защото има полза и за двете страни", разкрива още Стоянов.

Добивът на царевица с 300 кг по-нисък

Започна прибирането на царевицата в Добричко, като преди края на миналата седмица от засетите 970 427 дка, стопаните бяха реколтирали 10.6 %. Това съобщи за "Стандарт" старши-експертът в областната земеделска дирекция Веселин Овчаров. Към момента средният добив в областта е с 300 кг по-нисък от миналогодишния, показва справката. В началото на жътвата той е 483 кг/дка, при среден добив през 2014 г. от 784 кг/дка. До момента произведеното количество царевица в Добричко е 49 705 т, като най-висок добив засега отчитат стопаните в Балчик - 555 кг/дка, а най-нисък - в Каварна, 320 кг/дка. Почти преполовена е жътвата на слънчоглед в района. Произведеното количество е 77 748 т при среден добив 208 кг/дка. М. г. средният добив от маслодайната култура е бил 258 кг/дка. Отново най-висок добив отчитат стопаните в Балчик - 265 кг/дка, докато тези в Добрич жънат средно едва 150 кг от декар. Средният добив при соята е 106 кг/дка.
Наред с прибирането на просениците стопаните вече са извършили предсеитбена подготовка на 235 552 дка и дълбока оран на 377 890 дка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай