Всяка трета компания чака по-добра година

Всяка трета компания чака по-добра година | StandartNews.com

Само 11% от работодателите се канят да съкращават персонал

Една трета от фирмите (36%) очакват да подобрят резултатите си през 2015 г., показва анкета на Българската търговско-промишлена палата сред над 600 нейни членове. Близо половината пък смятат, че няма да има промяна, което означава стабилност на пазарите им. За 17% от предприемачите обаче 2015 г. ще донесе спад и затруднения в дейността.

"Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажбите си в чужбина отколкото на вътрешния пазар", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. 48% от анкетираните смятат, че ще постигнат по-добър износ, макар и с по-бавни темпове заради геополитическото напрежение. Бизнесът не очаква значително увеличение на вътрешното търсене, като 52,6% прогнозират, че приходите им през 2015 г. ще са същите като през 2014 г. Анкетата обаче е проведена, преди решението на правителството да увеличи на две стъпки минималната заплата до 380 лв. - мярка, с която управляващите очакват да се стимулира вътрешното потребление. "Не очакваме да се постигне този ефект, а допълнителните приходи от данъци и осигуровки ще бъдат неутрализирани от увеличение на сивия сектор, безработицата и разходите за социални помощи", коментира Симеонов.

64% от анкетираните работодатели заявяват, че ще запазят броя на служителите си, намалява и делът на фирмите, които прогнозират спад в заетостта - от 11% през 2014 г. на 9% през 2015 г. Всяка трета фирма заявява намерения за повече инвестиции през 2015 г. За намаление на инвестициите мислят само 11%, докато преди година делът им е бил 16%. "В обобщение прогнозите за България са за леко подобрение, което предполага възстановяване, макар и бавно", заяви Цветан Симеонов.

Бизнес анкетата се прави паралелно от всички търговско-промишлени палати в ЕС и показва, че предприемачите навсякъде са предпазливо оптимистични. Ниската инфлация и притесненията заради напрежението с Русия обаче са довели до по-мрачни прогнози в Германия и Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай