Всички срещу евтиния ток

ДКЕВР орязва пари от реални разходи, оплакват се държавни и частни фирми

Всички срещу евтиния ток | StandartNews.com

София. Почти всички дружества по веригата производство - пренос - разпределение на тока са против намаляването на приходите им, а респективно и на цената. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на предложеното от ДКЕВР намаляване на цените от 1 август със средно 5%. Единствено държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" нямаше възражения срещу предвидената цена за продажба на енергията й. Всички други, държавни и частни предприятия, заявиха, че орязването на приходите им ще ги доведе до декапитализация и финансов колапс.

За 2012 г. ЕСО е отчело 38 млн. лв. загуби при пренос на енергията, а сега те ще се увеличат още, ако цените бъдат приети в този вид, предупреди изпълнителният директор на компанията Иво Лефтеров. Той допълни, че ЕСО се нуждае от 60 млн. лв., за да покрие натрупани загуби, а сега се очаква те да нараснат.

От НЕК пък се оплакаха, че само за заплащане на зелена енергия ще им трябват по 50 млн. лв. на месец, а такива не са предвидени. В заложените им от ДКЕВР приходи липсват и 12 млн. лв. за ремонти.

От ЕРП-тата реагираха още по-остро, а общото им мнение е, че с по-ниските цени ще "влязат в спешното отделение". От ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" се обединиха и около силното намаляване на технологичните им загуби, които регулаторът предвижда. "Заложените цифри целят да ви стимулират да намалявате тези загуби", реагира Еленко Божков от ДКЕВР.

Окончателното решение за новите цени ще бъде взето на 29 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай