Връчиха ежегодните награди в туризма, силни думи от Румен Радев

Държавният глава отбеляза, че преди години се е говорило само за летен и зимен туризъм

Връчиха ежегодните награди в туризма, силни думи от Румен Радев | StandartNews.com

„Как ще имаме инвестиции, как ще имаме обмен на технологии, как ще задържаме тези инвестиции, как изобщо светът ще знае за нас, ако ние нямаме силна, пълноценна туристическа дейност и възможности тук в България?“ С тези въпроси се обърна снощи президентът Румен Радев към участниците в церемонията по връчването на Седмите годишни награди в туризма.

Туризмът в съвременния свят е основата, без която не могат да се развиват останалите сектори от обществено-икономическия живот, каза Радев.

Държавният глава отбеляза, че преди години се е говорило само за летен и зимен туризъм, а сега има спа, кулинарен, винен, религиозен туризъм и др. България е благодатна почва за туризъм, която тепърва трябва да бъде разработена, каза той. „Ние сме втори в Европа по минерални води, но като количество, а по разнообразие и качествен състав на тези минерални води сме на първо място в Европа“, каза Радев и добави, че страната ни е на трето място по археологически артефакти. Президентът изрази мнение, че държавата ни може да бъде и на по-предно място в тази класацията, „ако разработим нашата археология“.

Румен Радев изтъкна, че страната ни влага много малко в реклама на своя туристически сектор в сравнение с други държави. Трябва на всички нива - държавните институции, изпълнителната и местна власт – ние трябва да обединим своите усилия по най-добрия начин, така че да създадем условия тук в България да ни бъде много по-интересно на самите нас, по-приятно, да прекараме времето си пълноценно, но и да показваме България такава, каквато е – богата, красива на история, култура, постижения, хора, на природа, на всички наши партньори от целия свят, коментира държавният глава.

Президентът добави, че трябва да бъдат отличавани хора, като тези, които бяха наградени снощи, защото показват, че въпреки липсата на финансиране и бюрокрацията „могат да творят чудеса“. Румен Радев разказа, че на входа го е посрещнал „един от ветераните на българския туризъм“, който му е споделил, че той е първият държавен глава, който присъства на подобно събитие. 

Иначе историческият парк в с. Неофит Рилски, област Варна, спечели гласовете на българите в годишните награди в туризма. Наградата в категорията "Изборът на българите" връчи президентът Радев. Министерството на туризма раздава Годишните награди в туризма, които за втора поредна година се проведоха под патронажа на държавния глава. Домакин на церемонията бе служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Сред официалните гости на събитието бяха министри, народни представители, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации.

Министър Димитров връчи наградата в Категория "Туристическа дестинация" на Община Ардино. Кметът на общината Изет Шабан изрази надежда да се удвоят и утроят усилията в България за развитието на туризма и благодари за подкрепата за общината и региона в тази област.

В Категория "Туристическа атракция/обект" председателят на парламентарната комисия по туризъм Цончо Ганев ("Възраждане") връчи наградата на "Исторически парк", с. Неофит Рилски. Гордея се с този парк, каза Ганев и поздрави работещите и собственици му. Имаме нещо изградено, можем да видим части от нашата славна история, каза Цончо Ганев.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи наградата в категория "Иновации" на TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022. Туризмът е важен сектор от икономиката ни и се радвам, че се връщаме не само към нивата отпреди пандемията, а скоро ще ги задминем, каза министърът. Той посочи, че в сектора работят около 27 000 компании и на труда им се дължат успехите, които днес се отчитат, допълни той.

В Категория "Специализиран туризъм" награда получи Фестивал "Дефиле на младото вино" - Съвет по туризъм - Пловдив. Отличието бе връчено от служебния министър на земеделието Явор Гечев. Сто и пет хиляди дегустации на вина направи това събитие в най-хубавите къщи на стария град. Туризмът е магия, вино, история, бъдеще, посочи министърът. Любозар Фратев, председател на УС на Съвет по туризъм - Пловдив, който прие наградата, отбеляза , че туризмът е преди всичко преживяване. Той напомни, че "Дефилето на младото вино" е създадено преди 14 години и изтъкна, че всяка година стават все повече както участниците, така и посетителите на събитието. 

Заместник-председателят на Комисията по туризъм Небие Кабак (ДПС) връчи наградата в Категория "Туристическа община" на Община Ветрино. 

В Категория "Журналистически материал на тема туризъм в България за 2022 г. в телевизия" награда получи "България. Визитка", Телевизия ТУРИЗЪМ - TVT, Георги Крумов. Тя бе връчена от председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. В Категория "Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия" отличие получи "Стражите на Черно море", ТВ МУ-Варна, Магдалена Тодорова, а наградата връчи Антон Кутев, говорител на МС. 

В Категория "Журналистически материал на тема туризъм в България за 2022 г. в печатна медия" награда получи "Забърдо - родопското чудо, за което светът заговори", списание "Дестинация България", Павлинка Иванова, а отличието бе връчено от генералния директор на БНР Милен Митев, който посочи, че имаме нужда от повече добри новини и отбеляза, че българският туризъм може да е генератор на такива вести, а медиите ще разказват.

Наградата в Категория "Публикация на тема туризъм в България за 2022 г. в интернет блог" получи "Забележителности в Троян и околността - култура, природа и духовност", bulgarianonthego.blog. Наградата връчи фотографът Владислав Терзийски. Негова снимка на Белоградчишките скали впечатли милиардера Илон Мъск .

Министър Димитров връчи специалната награда на Министерството на туризма за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма на Община Пловдив. С подобни награди бяха отличени ресторант "Хепи", здравният и уелнес център на хотел "Интерконтинентал". Други специални награди бяха за принос в позиционирането и популяризирането на бранд България и за международно признати постижения в туризма, с която бе отличен фотографът Владислав Терзийски. Десетки хиляди пъти са скочили търсенията в интернет на Белоградчишките скали, каза министърът при връчването на наградата. Терзийски благодари на Илон Мъск, че е видял България. Най-хубавото беше, че една положителна новина влезе в медиите, каза фотографът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай