Влиятелен фактор се намесва в енергетиката. Какво предстои

Икономически институт отправи съвети към правителството на Германия

Влиятелен фактор се намесва в енергетиката. Какво предстои | StandartNews.com

Препоръки към правителството за намаляване на данъка върху електроенергията отправи влиятелен германски икономически мозъчен тръст. По този начин ще се насърчат потребителите за преминаване към електрически превозни средства, предаде ДПА.

Мюнхенският институт "Ифо" (Ifo) отчита в проучване, публикувано днес, че цялостното премахване на данъка върху електроенергията ще бъде по-ефективно, отколкото прякото субсидиране на зареждането на електромобили или други мерки.

"Това може да направи по-достъпен прехода към електромобилност", заяви днес Оливер Фалк, който е начело на Центъра за икономика на промишлеността и нови технологии към "Ифо".

Проучването е проведено по поръчка на най-голямата регионална бизнес лобистка група - Търговско-промишлена камара (IHK) за Мюнхен и Горна Бавария.

"Субсидирането на цените на електроенергията за електрически автомобили намалява стимула за пестене на електроенергия и така влошава недостига в други сектори", каза президентът на "Ифо" Клеменс Фюст.

Според мозъчния тръст са необходими по-добри електроразпределителни мрежи и интелигентни електромери, за да се избегнат колебания в електрическото напрежение, които да доведат до прекъсвания на тока.

На собствениците на електрически автомобили са необходими ценови стимули, за да зареждат автомобилите си, когато е налична достатъчна електроенергия.

Авторите на проучването призовават също за по-доброто интегриране на пазарите на електроенергия в ЕС, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай