Властта обещава: Помощ за всеки пострадал

Хората в неплатен отпуск заради затворен бизнес ще запазят осигуровките си

Властта обещава:   Помощ за всеки  пострадал | StandartNews.com

Помощ за всеки пострадал от новите ограничителни мерки обещава властта. България ще бъде затворена отново за 10 дни от Първа пролет. Няма да работят ресторантите, моловете, големите нехранителни магазини, финтесите. Всички ученици минават на онлайн обучение, хлопват врани университетите и детските градини. Причината е увеличаващият се брой заразени с коронавирус и многото смъртни случаи през последните седмици. 

"Бизнесът от всички засегнати сектори може да разчита на пълна подкрепа от държавата", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той посочи, че пострадалите от новото затваряне фирми могат да се възползват от антикризисната мярка през Националната агенция за приходите. Досега по нея ресторантите получаваха 20% от оборотния капитал, а търговците - 10 на сто.

Мерките на социалното министерство 60/40 и 80/20 се удължават до края на май, а "Запази ме" (75/0) за затворените бизнеси – до края на юни. "Програмата "Родители в заетост" също продължава своето действие и който желае, може да се възползва от нея в Агенцията по заетостта”, каза социалният министър Деница Сачева. Тя обясни, че хората в неплатен отпуск ще са със запазени осигуровки в 10-те  дни на локдауна.

Още - във вестник "Стандарт" - търсете в хипермаркетите, на бензиностанциите и в малките магазини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай