Вижте къде ще има държавни бензиностанции

Очаква се да заработят през март 2020 година

Вижте къде ще има държавни бензиностанции | StandartNews.com
  • Очаква се да заработят през март 2020 година

Бензиностанции на Държавната горивна компания ще се изграждат приоритетно по магистралите в Северна България и паркинги за тирове, обяви пред „Монитор“ министърът на икономиката Емил Караниколов, пише вестникът.

След като бъдат приети промените в Закона за резерва и военновременните запаси, ще бъде създадено ново дружество, което ще подготви анализ къде да бъдат поставени новите колонки за гориво.

Караниколов ще предложи първите да бъдат на север от Балкана, където няма толкова бензиностанции. В големите градове също ще бъдат изградени станции за допълнителна конкуренция. На местата за почивки за тежкотоварните камиони, които Европейският съюз иска да се изгражда, също ще има обекти на държавата, както и до аутобаните до морето.

Държавата ще изгражда мрежата от 100 държавни бензиностанции с кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), прогнозира от своя страна председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов.

По думите му имало и варианти за преналиване на средства от друга държавна фирма, но най-вероятно ще се работи с привлечен капитал под формата на кредит. На въпрос дали на Запад има подобни държавни вериги, Николов поясни, че там отдавна се работи по този начин или само с държавни данъчни складове. По думите му, ако навремето бяхме приватизирали единствената ни рафинерия, а данъчните складове към нея бяха останали държавни, то пазарът щял да изглежда по друг начин. Според депутата от ГЕРБ засега не е обсъждано изкупуване или национализация на данъчни складове от частни фирми.

След създаването на държавната компания ще се прави анализ къде ще се изграждат бензиностанциите. Основната идея е те да се намират както на места, където няма такива обекти, така и в райони с голяма концентрация на бензиностанции, за да може да се конкурират другите играчи на пазара. През юли компанията ще бъде факт, прогнозира още Николов.

Вчера енергийната парламентарна комисия прие единодушно проекта за създаването на държавни бензиностанции и държавни данъчни складове. Днес и депутатите от икономическата комисия, която е водеща, ще разгледат законопроекта. Очаква се до март догодина да бъдат изградени първите държавни бензиностанции. Създава се Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ със статут на държавно предприятие, предвижда промяна на Закона за резерва и военновременните запаси.

Предприятието няма да формира печалба и няма да е търговско дружество. Но то ще има право да създава собствени търговски дружества, които ще купуват, поддържат, експлоатират и изграждат складове за съхранение на горива, и бензиностанции, които ще продават горива. Те ще могат да извършват търговска дейност и с алтернативни горива. За целта ще бъде и създадена необходимата инфраструктура, което се изисква от европейска директива, съобщи зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, която представи проекта. „Оптималното управление на петролните бази ще подобри конкуренцията на пазара.

Ще се създадат нови складови бази и така предложеният законопроект ще създаде по-голяма прозрачност“, аргументира се Иванова.

Относно навлизането на пазара на горивата вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че според конституцията всички форми на собственост са равнопоставени. „Държавата няма особени права спрямо друга компания. Най-важното в това предложение е създаването на достатъчно данъчни складове. За мен дори има аргумент държавни бензиностанции да има в такива райони, в които няма много подобни услуги“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. По думите му държавата създава гаранция за навлизане на пазара от всички. „Повече конкуренция означава, че потребителят винаги печели. Такова е нашето очакване. Аз приветствам всякакъв вид усилия този пазар да бъде конкурентен. Ние не одържавяваме нищо. Всяка намеса на държавата в нов сектор е по дефиниция спорна“, каза още той.

Зад закона застана и опозицията. „Ще подкрепим закона, колкото повече държава, толкова по-добре“, заяви депутатът Таско Ерменков от БСП по време на обсъждането на законопроекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай