Вицепремиер съобщи важна новина за преговорите с Газпром

Ето какво каза Христо Алексиев

Вицепремиер съобщи важна новина за преговорите с Газпром | StandartNews.com

Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. Това каза служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев по врема на видеоразговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в ЕК Дите Юл Йоргенсен и с министъра на енергетиката Росен Христов.

„Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, смята Алексиев.

Йоргенсен е заявил, че Европейската комисия (ЕК) ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ.

От Брюксел потвърдиха необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество с регионалната работа група в рамките на Енергийната платформа на Европейския съюз (ЕС), която цели диверсификация на енергоносителите.

"Това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция",  посочват от пресслужбата на правителството. "Двете страни се договориха да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България", уточняват още от Министерски съвет (МС).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай