"Винпром Пещера" извоюва успехи на световния пазар

Печелим доверието на потребителите с безкомпромисно качество, каза изпълнителният директор на компанията Иван Папазов

"Винпром Пещера" извоюва успехи на световния пазар | StandartNews.com

Вината на "Винпром Пещера" са доказани на международно ниво. Компанията е носител на множество награди за високоалкохолни напитки и вино на български и световни изложения. На тазгодишната "Винария 2013" серията Domaine Peshtera бе наградена с три златни ритона и общо 18 медала. "Винпром Пещера" бе първият български производител, участвал в световното изложение TFWA Asia Pacific в Сингапур, спечелил медали и на престижни конкурси като Critics & Sommelier Challenge, Mundus Vini, International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, Decanter World Wine Awards и редица други.

- Г-н Папазов, добра година ли е тази за "Винпром Пещера" и въобще за българското винопроизводство?

- Приключилата кампания на гроздобера за 2013 г. беше изключително успешна. Добивите наистина са рекордни, като на места достигат над 1000 кг от декар. През тази година гроздето узря и достигна технологична зрялост много рано. Ние сме изключително горди от факта, че успяхме да приберем и преработим над 40 000 тона висококачествено грозде. Като собственици на най-много лозови насаждения в България, близо 20 000 декара, и работейки с партньорски кооперации, можем да кажем, че имаме изключителна реколта. По този начин гарантираме за нашите клиенти високо качество на продуктите, произведени от "Винпром Пещера".

- Връща ли България славата си на производител на хубави, качествени вина?

- Да, със сигурност българското вино отново намира своето място на световния пазар. Пример за това е и международният успех на вината, произвеждани от "Винпром Пещера" - нашата серия Domaine Peshtera е сред тези, които непрекъснато се награждават със златни ритони и златни медали на български и чужди престижни конкурси. Отделно от това имаме и ръст на износа на вината ни не само за традиционните пазари от ЕС, но и по целия свят включително и Китай. Тази година положихме основите на дългосрочно сътрудничество с един от най-големите консуматори на винения пазар, сключвайки договор за доставка на вино за 5 млн. долара. Китайският пазар е една огромна бизнес възможност за всеки бранш, която предстои да бъде използвана все повече. Ние, от своя страна, със сигурност имаме какво да предложим на китайските потребители.

- Как се пробива на чуждите пазари, къде познават и търсят българското вино?

- В продължение на отговора ми на предишния ви въпрос бих искал да добавя, че ние разполагаме с най-модерните производствени бази в страната с високотехнологично оборудване, със собствени лицензирани лаборатории, което ни дава възможност да следим целия технологичен процес, съответно да предлагаме напитки, които са конкурентни на произвежданите от чуждите компании. Българското вино по нищо не отстъпва като качество на продуктите на чуждестранните производители. Нещо повече, като страна с традиции в много случаи го превъзхождаме. Не случайно има много голям интерес към нашите продукти.

- Винопроизводството е печеливш отрасъл. Защо с останалите сектори на нашето земеделие не е така?

- Не смятам, че може да се отдели винопроизводството от останалите сектори на земеделието - в различни времеви периоди са печеливши различни сектори. Винопроизводството е като всеки друг вид бизнес и тогава, когато се работи с много сърце, много любов, използват се правилните технологии и има добър мениджмънт, успехите не закъсняват. Това, което отличава "Винпром Пещера" от другите компании в бранша е, че инвестираме непрекъснато в нови производствени мощности, технологии, иновации, обучение на висококвалифицирани специалисти. И затова винопроизводството при нас е печеливш отрасъл. Ние разполагаме с всички предпоставки да създадем уникални вина - благодатни почви, подходящ климат, собствени лозови масиви, простиращи се на 20 хил. декара, но непрекъснато надграждаме с ноу-хау и професионален мениджмънт, защото само предпоставките не са достатъчни.

- Може ли да се печели от производство на земеделски и хранителни производства?

- Да, там където се използват правилните технологии и обработки, където се работи с ентусиазъм и се спазват традициите, съчетани с иновативното и модерното производство, където има точните хора, може да се печели. "Винпром Пещера" е пример за това. Ние уважаваме българските традиции в производството на лозя, като отглеждаме традиционните за България сортове като: Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Мускат Отонел, Совиньон блан. В същото време експериментираме и развиваме и производството на нови сортове включително по-нестандартните Дорнфелдер, Анчелота, Птивердо, Вионие, Просеко. Сред тях са и най-новите на пазара Сира и Каберне Фран.

- Какво липсва на българските мениджъри, защо не може по-голямата част от българския бизнес да мери сили с европейския?

- Смятам, че не трябва да делим мениджърите на български и европейски, след като България е член на Европейския съюз. Успешният мениджър е успешен тогава, когато използва едни и същи практики и показва последователност при взимането на решения. И, разбира се, когато постига измерителя на успеха - високите резултати. Аз смятам, че в България има достатъчно успешни мениджъри в различните браншове, не само в сектора на винопроизводството и високоалкохолните напитки, където сме ние.

- Къде е мястото на държавата в правенето на бизнес у нас?

- "Винпром Пещера" работи с уважение към правната и регулаторна рамка в страната. Смятам, че ролята на държавата е да осигури равноправни условия за правене на бизнес за всички с предприемачески дух. Естествено трябва да наблюдава за спазването на законовите разпоредби, като искам да подчертая, че тежката нормативна уредба пречи и би било добре да има по-малко бюрокрация в отношението на държавата към бизнеса.

- Вашата компания не се занимава само с производство на вино. Това ли е формулата за успех и възнамерявате ли да разнообразявате портфолиото си от дейности?

- Ние сме най-големият производител на вина и високоалкохолни напитки в България. Като лидер на пазара нашите продукти са добре познати на потребителите и всеки ден печелим тяхното доверие с безкомпромисното качество, което се постига с цената на много труд и много усилия. Изключително важно е, че имаме професионален екип и, ако има "формула на успеха", екипът е основната част от нея.

- Как гледате на различните класации за най-успял мениджър, най-влиятелна личност за годината и т.н.?

- Всяка бизнес класация по един или друг начин е признание за успеха на хората, включени в нея. Естествено винаги има спорни моменти заради субективния елемент при оценяването им. Считам, че все пак това е нещо положително, защото успехите трябва да стават достояние на обществото и да служат за пример на всички нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай