Виното и бирата с по-нисък данък

Промяната трябва да влезе в сила от 1 август и да продължи своето действие до края на 2021 г

Виното и бирата с по-нисък данък | StandartNews.com

Бирата и виното вече ще се облагат с данък от 9%. Промяната трябва да влезе в сила от 1 август и да продължи своето действие до края на 2021 г. Това стана ясно след приети на второто четене от Комисията по бюджет и финанси промени в Закона за местните данъци и такси.

“Един път пробив в единната ставка само може да се разширява, но не и да се намалява”, коментира председателката на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова. Тя се обяви принципно против намаляването на ДДС, подобно на първата промяна на единната ставка за хотелиери, ресторантьори и бебешки храни и пелени.

По думите й бирата и виното са напитките, които основно се потребяват в нощните заведения, където храна не се предлага. Комисионната, която туроператорите и турагенциите вземат, също ще се облага с 9% ДДС. Тук влизат и екскурзиите, организирани от тях чрез случаен превоз.

“Мярката засяга хора, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или своите пари обратно, но туроператорите също капарират - обикновено самолетни превози, хотели”, коментира Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай