Виктор Папазов блокира борда на борсата

Виктор Папазов блокира борда на борсата | StandartNews.com

Спряно е вписването на промените в Съвета на директорите на БФБ-София АД, гласувани от акционерите на 14 януари 2014 г., с решение на Софийски градски съд от 18 февруари 2014 г., съобщи investor.bg. Определението на съда е по молба на Виктор Папазов, който в миналото беше председател на Съвета на директорите на БФБ, а понастоящем е акционер в пазарния оператор. Определението на Софийски градски съд подлежи на обжалване в едноседмичен срок. Папазов е поискал отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите от 14 януари още на 16 януари в качеството си на акционер, на база чл. 74 от Търговския закон. Според него всеки акционер може да поиска отмяна на решение на Общото събрание, ако противоречи на закона или на устава на дружеството. Вероятно причината за обжалването е вписването на точки от дневния ред в Търговския регистър на 7 януари, тоест само 7 дни преди датата на Общото събрание.

 

На Общото събрание на акционерите от 14 януари 2014 г. бяха предсрочно прекратени мандатите и освободени от длъжност Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български. На тяхно място бяха избрани Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов.

 

Избраха оценител за БФБ

 

Избран е консултант, който ще оцени стойността на Българска фондова борса и Централен депозитар, преди двете дружества да бъдат пуснати за приватизация. Избраният оценител е ДЗЗД "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл", съобщават от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Останалите участници в процедурата по избор на консултант са били "ГИВЕ КОНСУЛТ" ЕООД, консорциум "Първа финансова брокерска къща" и "Адвокатско дружество", както и обединение между "Ърнст и Янг България" и Адвокатско дружество "Събев и съдружници". За продажба ще бъдат обявени 50% от капитала на БФБ-София, както и 43,7% от капитала на Централен депозитар. Това ще бъде пореден опит за продажба на БФБ, интерес към която се смята, че има от няколко сериозни борсови оператори, като Виенската фондова борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай