Вещаят ни повече пари и по-ниска безработица

Правителството представя новата прогноза в Брюксел през декември

Вещаят ни повече пари и по-ниска безработица  | StandartNews.com

София. Правителството излезе с нова прогноза за по-високи доходи и по-ниска безработица. Тя е базирана на математически модел-симулация, който показва, че до 2015 година доходите могат да се повишат значително, а безработицата да падне, ако обаче бъдат усвоени 100 процента от парите от ЕС. Моделът беше представен от министъра за еврофондовете Томислав Дончев.

Средната работна заплата към края на 2015 г. би била с 34,6% по-висока, а заетостта ще нарасне с 4,8 на сто, ако се усвоят напълно в икономиката полагащите се на България 6,9 млрд. евро по политиката на сближаване на Европейския съюз. Това твърди симулацията на математическя модел SIBILA, изготвен по поръчка на правителството. Това обаче е само хипотетично предположение, тъй като досега реално Брюксел е одобрил и възстановил 20 на сто от похарчените пари, въпреки че са планирани проекти по оперативните програми за 90% от общата сума, стана ясно от казаното от министър Дончев.

Трудно ми е да кажа с какъв точно ефект трябва да го мерим. При всички случаи той е по.нисък от обема договорено и по висок от обем платено, призна той. Най-пълен и окончателен вариант, сметките ще можем да ги затворим накрая към 2015, когато е ясно колко точно сме платили, добави министърът.

Не става ясно и с колко би се намалила разликата между средната покупателна способност на един българи и един западноевропеец, обясни Ралица Ганева от Софийския университет - ръководител на екипа икономисти, изготвил изчислителния модел. Тя подчерта, че прогнозата е трудна, защото е обвързана с това, което се случва извън България.

Правителството ще използва прогнозния модел за ефекта върху българската икономика и в преговорите през декември за запазване на парите за сближаване в бюджета на Европейския съюз до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай