Веригите не отстъпват, средните цени на храните у нас са ниски

Една от причините за по-евтини стоки в чужбина може да е по-ниското ДДС

Веригите не отстъпват, средните цени на храните у нас са ниски | StandartNews.com

Инфлацията у нас е напълно съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Инфлацията в България при храните е била 25% през изминалата година, а в Германия - 20%. Тази статистика приведе като аргумент в защита на големите вериги Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия.

„Средната потребителска кошница в България е по-евтина с около 30% от средната за ЕС. Българинът, полякът и румънецът се хранят най-евтино от магазините“, заяви експертът пред бТВ.

"Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци. В Европа има огромна криза с тяхното производство. В Англия щандовете са празни", каза Николай Вълканов.

Според него една от причините за по-ниските цени на хранителните продукти в чужбина може да е в намалените ставки на ДДС. В България ДДС-то за тях е 20%.

Той коментира цените на италианското сирене Грана Падано у нас и в Швейцария, след като анализ показва, че в България то е с около лев по-скъпо. Николай Вълканов смята, че това може да се дължи на факта, че Италия и Швейцария са по-близко разположени.

„Винаги ще има отделни стоки, които към даден момент в различни държави могат да бъдат намерени на съпоставими цени или на по-евтини отколкото тук. Това не означава, че потребителската кошница у нас е по-скъпа“, посочи още Вълканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай