Велев видя поредната измама в танкерите с втечнен газ

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал направи своя прочит на писмото на "Булгаргаз"

Велев видя поредната измама в танкерите с втечнен газ | StandartNews.com

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев направи своя прочит на писмото на "Булгаргаз", което публикува в профила си във Фейсбук.

От секретното писмо на шефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов до БЕХ и до енергийния министър Александър Николов се разбра, че газ няма и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 година. Преди то да стане известно, премиерът в оставка Кирил Петков се похвали на предпоследното заседание на кабинета, че са осигурили 7 танкера с втечнен газ, само трябвало служебното правителство да уреди транспортирането им. Енергийният министър Александър Николов до последно отрича да има дефицит и повтаря, че газ има и е осигурен от кабинета.

Междувременно работодателите вече алармираха, че заради действията на правителството "Петков", липсата на синьо гориво и спирането на договора с "Газпром", се очертават фалити и освобождаване на поне 250 000 работници.

Изводът, който прави Велев, след като се е запознал с писмото на "Булгаргаз" за фактическото състояние на българските запаси, е, че втечненият газ хем го няма, хем е по-скъп от този по договора с руснаците, хем няма как да бъде транспортиран до страната ни, а и за капак - офертата вече е изтекла. За председателя на АИКБ няма съмнение, че отново иде реч за "кризисен пиар и поредната измама" на досегашното правителство.

"Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг от 39,4 % за последното тримесечие", посочва той. "Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме", констатира още работодателят. Велев напомня, че въпреки че не купуваме руски газ по договора с "Газпром", ние ще трябва да заплатим 80% от невзетото количество, според клаузите. 

"Реших да облекча тези, които не могат да изчетат 4-страници пълни с букви и цифри. Ето какво пише в писмото на Булгаргаз до Министерство на енергетиката и Българския енергиен холдинг от 27-07-2022г.:

1. Газ за последното тримесечие на 2022г. (октомври, ноември и декември) има осигурен само по договора с азерите в размер на 2,637 тераватчаса при заявени 9,546 тераватчаса. Това е 27,6%, а не една трета, т.к. през зимата консумираме почти два пъти повече, а по договора с азерите ще получаваме едно и също количество всеки божи ден, независимо дали е лято или зима (за разлика от договора с руснаците). Или, недостига е 6,908 тераватчаса.

2. Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг от 39,4 % за последното тримесечие, т.к. 3 х 1,050 тераватчаса прави 3,150 тераватчаса и остава недостиг от 6,908 - 3,150 = 3,758 тераватчаса при заявени 9,546 .

3. Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме. Цена на митичния газ в пристанище в южна Гърция 175 $/мвтч. при цена на газа по договора с Газпром експорт докаран до България = 131 $/мвтч.

4. Но всъщност какво обсъждаме? Офертата е с изтекъл срок. Едно голямо нищо! Или 7 по-малки нищА. Кризисен пиар и поредната измама. Но за сметка на това, неустойките, които ще трябва да платим (ние, данъкоплатците, а не К&А), са съвсем истински и ще прехвърлят милиард долара, т.к. условията за плащане при обявения от доставчика форсмажор, свързан със санкциите, са ПРИЕТИ от европейки-съюзо-образуващите държави, Германия, Франция и Италия, както и от редица др. И няма оправдание в съда за нашата глупост. За глупост се плаща скъпо. И ще трябва да заплатим по договор 80% от недовзетия газ. С лихвите за забавата и хонорарите на адвокатите ведно.

/dir,bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай