Велев бие тревога! Смайваща прогноза

Относно бюджета

Велев бие тревога! Смайваща прогноза | StandartNews.com

Ако политиките не се променят и не се вземат мерки за по-ефикасно разходване на обществения ресурс и се върви по тази траектория, дефицит над 3% ще има през следващите 2,3, дори 4 години. Това коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS Васил Велев от АИКБ.

„Необходими са енергични мерки за намаляване на дефицита и вкарването му в рамките на трите процента - това, което чухме в предизборните анонси и в анонсите при съставянето на кабинет”, каза още той.

По думите на Велев, ако държавата продължава да харчи с досегашното темпо, се приближаваме към 6,4% дефицит. Той настоя за приоритизиране на разходите и отлагане на други. „Така, докато се одобри нов бюджет”, поясни той.

Според него са направени прекомерни увеличения на социалните плащания. „Разпрострели сме се отвъд чергата. Имаме увеличение на разходите за пенсии над 90%, спрямо 2019 г.”, разясни Велев.

Той е на мнение, че редовното правителство трябва да запази досегашния данъчен модел, който по думите му е единственото предимство за привличане на инвестиции в България.

„Очакванията са за диалогичност, споделяне, съобразяване и вслушване в позицията на тези, които добавят стойност и създават БВП”, каза той относно бъдещата си работа с новия министър на финансите и труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай