Велчев: Няма инструменти за справяне с кризата

Единствено може да се разчита на фискалната политика - повече пари от правителствата

Велчев: Няма инструменти за справяне с кризата | StandartNews.com

Шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард може да се окаже права, че за съжаление няма инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа. това коментира по повод на икономическите последици от епидемията с коронавируса бившият финансов министър Милен Велчев.

Единствено може да се разчита на фискалната политика, изразходване на повече пари от правителствата, важни са координираните действия на всички правителства в Европа, няма да има резултат само на една или две държави, каза Велчев пред бТВ.

Коронавирусът е основната причина за случващото се в момента, с очакването за световна рецесия, той е причина за колебания и притеснения, обясни икономистът.

Очевидно е за всички че водещите икономики ще са в рецесия поне първото полугодие, въпросът е колко дълго ще продължи, добави той.

Според него, много рядко правителствата са виновни за икономически кризи, които идват с времето си, въпреки че хората са склонни да обвиняват правителства.

Нещата започват с Китай, защото световното производство на почти всички стоки и доставки са свързани, а Китай е работилницата на света и неминуеми компоненти за други страни не се доставят при подобни ситуации.

Прогнозата в краткосрочен план е за спад, не се знае точно с колко процента, но по-важно е кога светът ще се върне към нормалния си ритъм.

България е като лодка вързана към големия европейски кораб, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба. Рискове за еврото и България ще има само ако има негативни процеси в България. Няма проблем да се запази курсът на лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай