Вече граждани на цяла Европа могат да работят с кадастъра

Вече граждани на цяла Европа могат да работят с кадастъра | StandartNews.com

София. Граждани на цяла Европа вече ще могат да работят с кадастъра, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за кадастъра и имотния регистър. Законопроектът бе внесен от Емил Костадинов и група народни представители. 

С промените се прекратява дискриминационната практика относно националност на физически и юридически лица, доставчици на услуги, свързани с кадастъра и имотния регистър и изпълнение на разпоредбите на Директива 2006/123/ЕО за услуги на вътрешния пазар. По този начин се създава възможност дейностите по кадастъра да бъдат изпълнявани и от граждани на държава-членка на Европейския съюз, на друга държава-страна на Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария. Правоспособното лице може да бъде и физическо лице, без да се изисква то да бъде регистрирано като търговец по Търговския закон.

Въвеждат се ред и условия за създаване, поддържане и одобряване на специализирани карти за устройствено планиране. Специализираните карти ще съдържат информация за елементите на техническата инфраструктура и благоустройството, водни площи и течения и други в урбанизираните територии. Възможността за едновременното им изработване с кадастралната карта ще водят до значителни икономии на финансови средства, се посочва в мотивите към законопроекта. С цел осигуряване на превенция и сигурност при изпълнение на задълженията по закона от физическите и длъжностните лица, размерът на глобите в административно-наказателните разпоредби е увеличен. 

Други промени включват безплатен отдалечен достъп до кадастъра за нотариуси с цел улесняване на гражданите и бизнеса и ускоряване на изповядването на имотните сделки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай