Събота,

Ще вдигат пенсиите с парите за бизнеса

От: Даниела Димитрова, снимка БГНЕС -
18047
Ще вдигат пенсиите с парите за бизнеса
A
A
A

* Липсващият милиард в хазната ще е от аванса по Плана за възстановяване

* Увеличението ще глътне 9,4 млрд. лева за 3 г. Кой ще го плати?

Приемането на актуализацията на бюджета е най-важната задача на парламента. Дали и как това ще се случи с разцепването на коалицията и новата позиция на партията "Има такъв народ" - предстои да видим. Засега анонсите са, че депутатите на Слави Трифонов ще подкрепят актуализацията само в социалната й част - парите за пенсии.

В четвъртък увеличението на пенсиите мина първото сито, след като бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет на първо четене в бюджетната комисия. "За" гласуваха 13 депутати, включително от "Има такъв народ", а "въздържали се" бяха шестима от ГЕРБ.

Републиканският бюджет обаче беше отхвърлен. 11 депутати гласуваха „за“, 8 – „против“, и трима въздържали се. Представителите на „Има такъв народ“ се въздържаха.

Блокираха бюджета! Има ли паника

Не е ясно какво ще се случи с предложението за намаляване на 9% на ДДС ставките за ток и газ, както и отпадането на акциза за енергоносителите. Това обаче е от съществено значение, тъй като новите цени за парно и ток влизат в сила от 1 юли, когато започва новият регулаторен период. Те ще са различни в зависимост от това какъв ще е ДДС.

Поредна мина за разделение в обществото е заложена в проекта за актуализация на бюджета.

Предвиденото увеличение на пенсиите ще стане с пари, които би трябвало да бъдат използвани от бизнеса за нови проекти. На фона на тежката криза в икономиката и прогнозите за спад на растежа, дълго очакваният аванс, който ще получим от Европейската комисия по много закъснелия План за възстановяване и устойчивост, ще отиде за финансиране на двете увеличения на парите за възрастните - от 1 юли и от 1 октомври. Те ще глътнат общо над 1.4 млрд. лв., става ясно от публикувания проект на актуализация на Бюджет 2022 г.

От данните се вижда, че подобрението на данъчните приходи спрямо гласувания бюджет е само с 348 млн. лв. Още 240 млн. лв. извънредни приходи ще дойдат от допълнителни дивиденти от печалбата на енергийните дружества заради високите цени на тока. В същото време са разписани допълнителни разходи за почти 2 млрд. лв., от които над 1.4 млрд. лв. са за пенсии.

Липсващият милиард, който ще допълни приходната част, ще дойде от увеличен аванс от ЕК по Плана за възстановяване, обясни пред депутатите в края на миналата седмица Асен Василев, припомни mediapool.bg.  Целта е да се запази амбициозната инвестиционна програма в бюджета на стойност 8.2 млрд. лв., която към 30 април е реализирана на под 1 млрд. лв.

Покачването на пенсиите ще глътне огромен бюджетен ресурс, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък. Ако през 2022 г. това са близо 1.4 млрд. лв., за догодина ще са необходими допълнителни 3.7 млрд. лв., сочат данните на НОИ. Увеличението ще изисква и допълнителни 4.3 млрд. лв. в бюджета за 2024 г.

С покачването на пенсиите се залага истинска бомба за следващото управление, което ще трябва да изплаща тези пари. Същото се случи и през 2009 г., когато година по-рано кабинетът на Станишев бе заложил две увеличения на пенсиите - от 1 април и от 1 юли, но трябваше да ги изпълнява новоназначеното правителство на Бойко Борисов. 

ГЕРБ пита откъде ще дойдат парите за вдигането на пенсиите

Работодателите пък са на мнение, че с новите пенсии се изкривява моделът за пенсионно осигуряване, тъй като размерът им не е пропорционален на осигурителния принос на всеки човек. "Става така, че половината хора с трудови пенсии ще имат една и съща пенсия – минималната. Това значи, че тези, които са се осигурявали на средна заплата, и други, които са се осигурявали на минимална заплата, ще имат еднаква пенсия. Това демотивира хората да се осигуряват на реални доходи и ги кара да укриват доходи, да се осигуряват на минимум, защото накрая ще получат една и съща пенсия", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред "Факти".

Според него другият проблем е липсата на устойчивост на това увеличение на пенсиите. "Няма случай на намаляване на пенсии, а това при следващи периоди ще доведе до финансова неустойчивост и ще затрудни пътя ни към еврозоната. Има и риск от гръцки сценарий", каза Велев.

Според Асен Василев обаче, минималната пенсия, която в момента получават над половината пенсионери – 1 032 000 души, изпълнява функции на социално подпомагане, за което държавата си плаща чрез трансфер в бюджета на НОИ. Ако в НОИ остане изплащането само на реалните пенсии за трудова дейност, а разликата до минималната пенсия отиде към Агенцията за социално подпомагане, това ще бъде тежка реформа. Засега такава реформа не се предвижда, каза Василев.

Вицепремиерът смята, че в инфлационна среда най-ниските доходи трябва да се вдигат изпреварващо, което е причината за фокуса върху повишаването на пенсиите.

В същото време бизнесът очакваше в бюджета да бъдат заложени разпоредби, които да дадат сигурност и предвидимост. Работодателите отдавна настояват да се продължи енергийното подпомагане заради високите цени на ток и газ. Такива средства в проекта за актуализация обаче не са заложени. Според финансовия министър това ще стане по механизъм извън бюджета, който вече е внесен в парламента чрез промени в Закона за енергетиката. Но дали и кога ще бъде приет? Най-голямата критика към властта е, че е като линейка, която пристига с такова закъснение, че болният вече е умрял.   

Обещани пари за общините липсват в бюджета

Бюджетът в числа

* Приходната част на Бюджет 2022 ще се завиши с 1.65 млрд. лв., а разходната – с 1.97 млрд. лв. Така дефицитът ще се увеличи с 330 млн. лв. до 6.23 млрд. лв., или 4.1% от БВП. В гласувания в началото на март бюджет дупката в хазната  беше разчетена на 5.9 млрд. лв.

* Таванът на държавния дълг се увеличава от 7.3 млрд. лв. на 10.3 млрд. лв. Така максималният му размер се повишава от 35.5 на 38.5 млрд. лв. Обяснението на Василев за новите дългове е, че цели предварително финансиране на падежиращия дълг в началото на 2023 г.

* Любопитен факт е, че МФ завишава с около 1 млрд. лв. (532 млн. евро) държавногарантирания дълг. Средствата ще бъдат предоставени като заеми на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Вероятно с тези пари ще се гарантира „евтиния газ”, който управляващите обещават, след като страната ни вече не получава синьо гориво от Русия. 

* Въпреки предложенията за намаляване на ставката на ДДС на хляба до 0% в срок до 1 юли 2023 г., както и понижаването й до 9% за парно и газ, МФ очаква допълнителни приходи от ДДС в размер на 480 млн. лв. Постъпленията от акцизи обаче се свиват с 95 млн. лв. заради освобождаването на тока и газа от този данък.

* От налога върху доходите на физическите лица също се очакват 230 млн. лв. по-малко заради ползването на данъчното облекчение за деца, което се предлага да бъде завишено от 450 лв. на 600 лв. на дете за доходите от 2022 г.

* Актуализацията на бюджета е разчетена при 2.9% ръст на БВП и 11.6% инфлация в края на 2022 г. Средната цена на суровия петрол тип "Брент" през 2022 г. се очаква да се повиши с 42% до 100 долара за барел. Всички основни групи суровини ще отчетат поскъпване, но по-съществено то се очаква да бъде при торовете – 69.3%, металите – 15.8% и храните – 22.9%, пише още в мотивите към актуализацията.

По думите на Асен Василев основен риск пред актуализацията на бюджета е вероятността за "ново шоково увеличение" на цените на храните през есента и зимата.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com