Важно за лихвите по кредитите! Вдигат ли се, когато минем на евро

Атанас Пеканов обяснява какво е важно да знаят хората

Важно за лихвите по кредитите! Вдигат ли се, когато минем на евро | StandartNews.com

Решението на Народното събрание за приемане на Национален план за приемане на еврото беше много важно. През последните месеци, във връзка с нестабилната политическа обстановка и това, че управлява служебно правителство, непрекъснато получавахме въпроси дали продължаваме напред и ще приемем ли еврото в определения срок. Решението вдига доверието към страната ни. Финансовите пазари ще могат да ни се доверят повече, лихвите по кредити също ще паднат. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия.

Попитан, след като влезем в ерозоната, как ще получаваме заплатите си, той обясни, че всички плащания ще са в евро. „Ще получаваме заплатите и пенсиите си в евро. Цените в магазините ще бъдат показвани и в двете валути. Това ще е пет месеца преди да преминем към тази валута и една година след въвеждането й. Това е способ всички граждани да могат да сравняват и ще е така до средата на 2023 г. Така ще се гарантира и че цените няма да се вдигнат“, обясни той.

Относно това как ще ни връщат рестото, Пеканов обясни, че един месец след въвеждането на еврото гражданите ще могат да плащат с една от двете валути, но рестото ще се връща в евро.

 „Шест месеца ще можем да обменяме безплатно парите си във всички търговски банки и пощи, а в централната банка ще може да го правите винаги“, заяви той и добави, че и след 10 години ще може да отидем в централната банка и да си обърнете парите в евро.

Пеканов заяви, че след въвеждането на еврото, инфлацията се очаква да се повиши от 0.2 до 0.4%. Относно заемите, които хората са изтеглили, той обясни, че ако са на променлива лихва, то тя ще се повиши. Но ако са на фиксирана, ще могат да си предоговорят заема и лихвата да се понижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай