Важно споразумение за петрола

Форматът "ОПЕК+" включва Москва и нейни съюзници

Важно споразумение за петрола | StandartNews.com

Петролният картел "ОПЕК +" се споразумя за съкращаване на съвместното производство с 2 млн. барела на ден, като решението ще влезе в сила от ноември, съобщават Ройтерс, "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс", цитирайки източници от заседанието във Виена на енергийните министри на ОПЕК и на техните съюзници, начело с Русия.

Според петролната организация решението е взето "в светлината на несигурността, която заобикаля глобалните икономически перспективи и перспективите на петролния пазар, както и необходимостта от подобряване на дългосрочните насоки за петролния пазар".

Това споразумения представлява най-голямото намалени на добивите на петрол от началото на 2020 г., когато стартира глобалната коронавирусна пандемия, довела до рязко свиване на търсенето на горива заради рестрикциите за пътуване.

Преди началото на днешната среща Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се съгласи да препоръча намаляване на добива с 2 милиона барела на ден. 

Според делегати от срещата обаче намалението от 2 милиона барела на ден ще бъде изчислено от досегашните договорени базови нива, а не от текущите добивни нива в рамките на "ОПЕК +", които вече са под заложените от картела квоти.

Към момента петролното производство на "ОПЕК +" е с около 3,5 млн. барела на ден под договорените настоящи квоти, като самата ОПЕК произвежда с 1,2 млн. барела по-малко от досегашно договореното, а съюзническите страни, водени от Русия - с 2,4 млн. барела по-малко от досегашните квоти.

Намаляването от страна на "ОПЕК +" вероятно ще пренасочи участниците на пазара към въпроса за ограниченото предлагане на суров петрол и далеч от досегашните опасения за слабо търсене с оглед на надвисналата рецесия, което би поставило по-стабилна ценова основна на петрола Брент около 90 долара за барел, смятат анализатори.

Следващото заседание на "ОПЕК +" ще се проведе на 4-ти декември.

Петролът поскъпва с близо 2% след решението за агресивно намаляване на добивите в рамките на "ОПЕК +" с 2 млн. барела на ден.

Декемврийските фюърси на петрол Брент поскъпват с 1,8% към 93,50 долара а барел, а ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 1,7% към 88,00 долара за барел.

След срещата на организацията във Виена саудитският енергиен министър Абдулазис бин Салман заяви, че целта на решението, което влиза в сила през ноември, е да поддържа устойчив пазар на суровината.

Според САЩ намаляването на производството и доставките ще удари страните, които вече са засегнати от високите цени на горивата, докато глобалната икономика се бори с негативното влияние на руската война в Украйна. Говорител на американския президент заяви, че с това решение петролния картел "застава на страната на Русия".Форматът "ОПЕК+" включва Москва и нейни съюзници, като очакванията са чрез намаленото производство и по-високите цени Русия да увеличи приходите си, докато Западът се опитва да я изолира икономически.През седмиците преди вземането на това решение цените на петрола спаднаха под 90 долара за барел, след като бяха достигнали над 140 долара в навечерието на войната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай