Важно от КЕВР, новата цена на газа

За септември

Важно от КЕВР, новата цена на газа | StandartNews.com

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав "Енергетика", обсъди доклад във връзка с внесеното на 10.08.2023 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец септември 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите, докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. 

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 септември 2023 г. да бъде в размер на 59,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предаде България Он Ер.

Предложената цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.  

В ценовия микс за м. септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 53,84 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай