Важно от ЕК за таксата върху преноса на руски газ

Какво съобщи говорител на Комисията

Важно от ЕК за таксата върху преноса на руски газ | StandartNews.com

Европейската комисия съобщи, че обсъжда с България въвеждането на такса за преноса на руски газ. „Оценяваме и обсъждаме с българските власти въвеждането наскоро на тази мярка”, заяви говорител на Комисията на пресконференция, пише БТА. 

Санкциите на ЕС срещу Русия се определят, одобряват и преразглеждат на европейско равнище, добави той по този повод. Това е така от началото на руското нападение срещу Украйна. „ЕС трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна”, заяви говорителят, цитиран от кореспондент на БТА. 

Попитан за съобщенията, че ЕК прави проверка на споразумението между България и турското дружество „Боташ”, говорителят потвърди. „Можем да потвърдим, че изпратихме искане за предоставяне на информация”, каза той. „Комисията следи много внимателно този въпрос и е в контакт със съответните власти и организации. Нашата цел е да следим за спазването на европейските правила за пазара на енергия. В случай на признаци за отклонения, включително за нарушаване на европейските антитръстови правила, няма да се поколебаем да вземем съответните мерки”, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай