Важна стъпка за реиндустриализацията, търсят инвеститори

Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики, каза министър Никола Стоянов

Важна стъпка за реиндустриализацията, търсят инвеститори | StandartNews.com

Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще е базирана на добивани в страната суровини. За това са се договорили министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара.

Според министъра България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси възможно най-близо до тях“, заяви Стоянов.

Той допълни, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга – добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас. Това е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони“, каза икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара са приветствали този подход и ще окажат пълно съдействие за неговата реализация, съобщават от пресцентъра на ведомството. Предстои от Камарата да предоставят актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини.

Тя ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. Благодарение на осигурените енергийни доставки страната ни се превръща в много атрактивна дестинация за инвестиции. Сега е моментът да представим активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, бе общото мнение на участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара участие в срещата взеха председателят на Управителния съвет проф. Николай Вълканов и изпълнителният директор Иван Митев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай