Във фермата на Васил е гордост да си овчар

Във фермата на Васил е гордост да си овчар  | StandartNews.com

Предприемачът бе отличен със "Златна мартеница" за 2016 г.

Николов започна с няколко крави, с европроекти разшири стопанството с мандра и магазини

Компанията на Васил Николов е една от малкото в страната, която е затворила цикъла, както се казва. Нейните продукти - кисели млека, сирене, кашкавал, стигат до потребителя на пазара без посредници по веригата. От животните във фермите, през пасищата и фуража, с който се хранят, и мандрата, където се преработва млякото - всичко е на един собственик. А марката вече има и свои представителни магазини. Тъкмо за това фирма "Вамид 2002" ООД беше отличена с престижната награда "Златна мартеница 2016" на Съюза на малкия и среден бизнес "Произведено в България" в категорията за микро, малко и средно предприятие, създало затворен цикъл на производство на традиционни български продукти. Отличието бе връчено на собственика на компанията Васил Николов от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на официална церемония под наслов "Избери българското" на 10 март в "Гранд хотел София". Заради наградата предприемачът беше поздравен от много хора. Депутатката за пернишкия регион Ирена Соколова отиде на място във фермите и мандрата, а кметът на Перник Вяра Церовска го покани в кабинета си, за да благодари за качествените продукти, с които се хранят перничани.

Началото е през 2002 година. С проект по европейско финансиране Васил прави ферма за крави близо до Земенския манастир. Успехът го окуражава и в землището на близкото село Пещера започва да създава овцеферма. Намеренията са амбициозни. Програмата за развитие на селските райони дава добра възможност и постепенно се появява обект за гордост и показ - една от най-големите на Балканите овцеферми за около 1000 животни с модерна механизация, добри битови условия за гледачите и уютни жилища за овчарските кучета. С фермата се гордее не само собственикът, но и шефовете от фонд "Земеделие", и земеделски министри. Не всичко е безоблачно с проекта, защото има забавени плащания, закъсняло обслужване на кредити и наказателни лихви. Това обаче е надмогнато, а Васил Николов продължава напред с изграждането на модерна мандра по всички европейски правила. Инвестицията се изчислява на около 5 милиона лева по грантови схеми от еврофондовете и около 2.5 милиона лева собствено съфинансиране, осигурено с кредити. Така създадената през 2002 г. компания за млечно животновъдство и млекопреработка обединява в Земен създадените в периода 2004-2008 година три обекта: ферма за едър рогат добитък, ферма за дребен рогат добитък и млекопреработвателно предприятие. Фирмата е втората в страната със сертификат за биопродукти с марката "Зелена ферма". Произвеждат кисели млека - краве, овче, козе и биволско, айран, сирене, кашкавал, а отскоро моцарела и скаморца по оригинална италианска рецепта. На пазара, особено във Варна, се посреща добре и пуснатата наскоро млечна руска напитка кефир. Млекопреработвателното предприятие отговаря на всички европейски стандарти и изисквания за хигиена и методи на млекопреработка - въведени са системите НАССР и ДПП. Продукцията се доставя директно по магазините в Радомир, Перник, Благоевград и главно в София. Във фермите от най-висок клас по всички европейски изисквания се отглеждат 100 крави, главно от швейцарската порода Симентал като тези от картинката на шоколадите, 200 кози и 800 овце, разделени в четири стада по около 200 животни, които с агнетата стигат до 400. Стадата са създадени изцяло със собствен ресурс. Животните пасат по чисти планински пасища, осеяни с билки. Фирмата има собствени над 300 дка земя и е арендатор на още около 2700 дка, които са в процес на биосертификация. За овцете годишно са нужни между 18 и 22 хиляди бали сено, които фирмата си осигурява сама само през юли и август. Отделно за кравите се подсигуряват около 5000 бали груб фураж.

За животните се грижи екип от 53 човека, предимно млади хора, семейства от Земен. "Аз съм най-възрастният във фирмата, а най-възрастният ни работник е на 40 години. Останалите са на 30-36 години", споделя предприемачът. "Стимулирам хората си с бонуси по 20 стотинки на литър мляко за овчарите и 5 стотинки - за краварите. И така хората си докарват по още една заплата", казва Николов и подчертава, че за него гледачите на животните са особено ценни. Гордее се и с технолозите, които работят при него, и разказва как 24-годишната Станислава Розева отговаря за овцефермата и се грижи за селекцията на 800 овце. По две ушни марки слага на всяко животно и всяко има паспорт. Агнетата също се селектират - за отглеждане, разплод и продажба, и се водят в регистър. Във фирмата помага и синът на бизнесмена Кристиан.

Заради признанието на продуктите от потребителите и собственото удовлетворение от качеството опасността банките да приберат семейното жилище вече е забравена. От висотата на успешния си опит и добрите практики бизнесменът смята, че има много какво да се направи за бранша. Той е категоричен, че една от причините да се съсипва българското производство е обстоятелството, че субсидиите в животновъдството и земеделието у нас са почти два пъти по-ниски от тези в другите страни членки на ЕС. Още по-лошото е, че българският пазар е залят от внесени от Европа евтини млека и млечни продукти, чиито цени на пазара са по-ниски дори от себестойността на произведените у нас. "Голям дял от млякото е внос, много голяма част от млечните продукти на пазара се правят с растителни мазнини, които са заместители на истинското мляко. Палмовото масло, за което е доказано, че е вредно за здравето, но и за икономиката, залива щандовете със сурогати. произведени от недобросъвестни млекопреработватели, а хората ги купуват, защото са бедни, но после си плащат за това с лекарства", коментира Николов. Той е категоричен, че България няма национална политика за зърното, фуражите, животните. Не се обръща внимание на сивия сектор, контролните органи изобщо не обръщат внимание на качеството на продуктите, с които се хранят хората в болниците и децата в детските градини. Там не може да се види етикетът, защото продуктите се дават в насипно състояние и масово бизнесмените злоупотребяват.

Васил Николов има опит още от времето на соца като млад специалист в общинска фирма за търговия. През 1992 г. започва собствен бизнес с фурна за производство на хляб и хлебни изделия в Земен. После променя дейността и започва производство на халва. В началото има съдружник, но по стечение на обстоятелствата се разделят, а сега халвата я произвеждат обучени от него работници и той само я продава. Имат и своя марка вафли.

Показаха на 2500 деца как се прави мляко

Компанията на Васил Николов може да се похвали с още един продукт, насочен към децата. Това са уроци сред природата. С помощта на няколко туристически агенции от две години деца главно от София на възраст от предучилищни групи до седмокласници, пристигат в Земен и посещават фермата, мандрата и Земенския манастир. Децата разглеждат животните, купите сено, запознават се как се добива млякото, после влизат в мандрата за открит урок как се правят кисело мляко и кашкавал. Следва забавна дегустация и подаръци. През миналата година на гости са били около 2500 деца, а от началото на тази заявките са 1 700 малки гости. Някои за първи път разбират, че киселото мляко не е просто замръзнало прясно. Децата са много впечатлени и аз много им се радвам, споделя Николов. Той е далече от мисълта, че така си печели потребители за своята марка. Целта е малките да получат култура за потребление на качествени природосъобразни продукти, което е норма за малката фирма от малкия град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай