Васил Спилков: българският потребител търси качество

Чрез Метро най-много стока стига до най-много потребители

Васил Спилков: българският потребител търси качество | StandartNews.com
  • Чрез Метро най-много стока стига до най-много потребители

Стемо 2013 ООД е създадена през 2013-та година, както подсказва и името на фирмата. Базирана в Нова Загора, компанията е специализирана в зеленчукопроизводството, най-вече на домати и краставици.

Оранжериите са разположени на площ от 12 000 кв. м в сърцето на плодородни полета, а оборудването им е от последно поколение - хидропоника, лампи за слънчева светлина и т.н.

Васил Спилков от Стемо 2013 и Метро си партнират от 2019 година насам по програмата на веригата "Отгледано с грижа в България". Oбемите продукция, които се изкупуват, са над 63 тона от 2019 година насам за магазина в Стара Загора (най-слаби са последните две години заради пандемията). Тенденцията, която Метро следва, е да увеличи поръчките и към други свои магазини от страната чрез складовата и логистична мрежа.

 

- Как решихте да се занимавате със земеделие и от колко време го правите?

- Стана случайно преди повече от 6 години, по образование съм инженер, но винаги ми е било любопитно как функционират модерните оранжерии и от момента, в който започнах да разбирам как се случват нещата, осъзнах колко всъщност е сложно и в същото време интересно.

- Колко декара е стопанството Ви и какви зеленчуци отглеждате?

- Площта на оранжерията е 12 декара хидрпоника, отглеждам основно различни видове домати и краставица също и пипер.

- Трудно ли е да си зеленчукопроизводител днес?

- Да, разходите по производството на качествена продукция са много високи, а субсидиите от страна на държавата са незначителни и крайно недостатъчни. Няма никаккъв контрол върху вноса от други страни (особено извън Европейския съюз) и качеството му, вместо да се обърне фокуса върху родното производство. Така нямаш никаква сигурност за реализацията на продукцията, колкото и да е качествена тя.

- Кои са най-големите проблеми, с които се сблъсквате?

- Основен проблем е липсата на работна ръка. Все по-трудно могат да се намерят хора дори нискообразовани, а за ежедневната обработка на растенията и подготвянето на продукцията в вид, с който сме известни на пазара, и с който не правя никакъв компромис, е невъзможно без качествена работна ръка. Нелоялната конкуренция е другият основен проблем за нас. Всяка година се получава едно и също нещо, вкарват се на пазара възможно най-некачествените зеленчуци на ниски цени, като по този начин пада и нашата, ако искаме да сме конкурентноспособни и да не хвърляме стока, въпреки че нашето качество е несравнимо.

- С какво се отличава Вашето производство и кои са най-любопитните зеленчуци, които произвеждате?

- Винаги се стремя  да извадя на пазара продукция с най-високо качество като за това настройвам оранжерията да функционира така, че да се създаде най-подходящия микроклимат за отглежданата  култура в съответния сезон, като същевременно се спазва хигиена на най-високо ниво.

  • поливам с вода от собствен подземен водоизточник, която минава през специална UV инсталация за пречистване като успоредно с това правя периодични анализи на качеството й;
  • купувам висококачествени семена директно от фирмата производител;
  • отглеждам ги по индивидуална рецепта изработена спрямо анализа на водата, а торовете които трябва да добавям за съставянето на съответния хранителен разтвор купувам директно от Холандия със сертификат за качество и произход;
  • насищам оранжерията с пчели, които по естествен начин опрашват цветовете;
  • при необходимост третирам растенията само с биологични препарати;

От няколко години наред с розвия и червения започнах да засаждам малко разпространени в България сортове домати като: Сърцето на Албенга, Черен домат (Кумато) и различни видове чери домати. С всяка следваща година търсенето на тези продукту в България се увеличава и залагам все по-голяма площ  от тях.

- Към какви сортове домати проявява интерес българският потребител - традиционни или е готов да пробва и нови такива?

- Според мен българският потребител търси качествена продукция и е готов да плати по-висока цена за нея, тъй като у нас пазарът е залят с некачествени, а в някои случаи дори вредни зеленчуци. Моите наблюдения са, че наред със стандартните домати (червен и розов), българинът купува и специалните сортове, особено когато са родно производство.

- Какво е предимството да продавате продукцията си с голяма търговска верига като МЕТРО?

- Стоката достига до много голям брой потребители, като по този начин се продават големи обеми продукция регулярно. Също така, цената, на която продавам, не се определя от масова такава на евтините и некачествени зеленчуци, предлагани на борсите и тържищата. Имаме планирани доставки за дълъг период от време, плаща се редовно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай