В Кирковско не се доволни от изкупните цени на тютюна

В Кирковско не се доволни от изкупните цени на тютюна | StandartNews.com

В граничната община Кирково, един от най- големите производители на тютюн в страната преди години, реколта 2015 е около 1 000 тона. Производството е намаляло в пъти. В момента пет са фирмите които изкупуват суровината в района.

Въпреки очакванията за цена от 6 лева за килограм, тя е от 4,20 до 5 лв., което не удовлетворява производителите.По думите на Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България цената на ориенталския тютюн не би трябвало да бъде по-малка от 7 лева. Неотдавна той коментира, че в момента цените на тютюна, сравнени с тези 2014 година са с около 70-80 стотинки по-ниски, а качеството е поне с пет пъти по-високо. Родопчани смятат, че има картелно споразумение сред фирмите-изкупвачи. В Кирковско на малко по –висока цена между 6, 50-7 лв. се изкупуват гръцките сортове, но отново производителите не получават очакваните 10 лв.

С традиционния поминък в граничната община се препитават близо хиляда семейства. Тютюнопроизводителите споделят и за друг проблем. Става въпрос, че голяма част от произведените количества не са договорирани.„Ако няма промяна отрасълът тютюн ще загине, но заедно с това ще загинат и селата, където се отглежда", споделят с болка хората от Кърджалийско.За някои производители това е единственият начин за препитание.Те настояват за диалог между фирмите и производителите, за гарантиране минимални цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай