В Европа ще става страшно. Цените на газа гонят рекорден връх

Централните банки по света се опитват да намерят деликатен баланс

В Европа ще става страшно. Цените на газа гонят рекорден връх | StandartNews.com

Цените на природния газ в Европа се повишиха и достигнаха днес рекорден връх поради засилените опасения за руските доставки. Европейски референтен договор за нидерландски газ TTF се повиши до 318 евро за мегаватчас, след което намали ръста си, предава БГНЕС.

Това не беше далеч от рекордните 345 евро, достигнати през март, малко след като ключовият производител на газ Русия нахлу в Украйна.

Цените през последните дни скочиха с наближаването на тридневното спиране на руските доставки за Германия по газопровода "Северен поток 1" на фона на опасенията, че Москва няма да отвори след това отново кранчетата.

Едногодишните фючърсни договори за цените на електроенергията във Франция и Германия се повишиха до рекордно високи стойности поради опасенията за енергиен дефицит през зимата.

Неудържим курс нагоре

"Газът отново тръгва нагоре, което изглежда неудържимо, и това е драматичен ход, който ще засили енергийната криза", заяви анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стритър.

"Вече се въвеждат планове за пестене на енергия, благодарение на които улиците в Германия ще станат тъмни и обществените сгради по-студени, но може да се наложи да се приложат много по-строги мерки предвид намаляващите запаси от газ."

На фондовия пазар европейските акции се търгуваха като цяло стабилно, като във Франкфурт известна сила им донесоха новините, че германската икономика е нараснала с анемичните 0,1% през второто тримесечие.

Това беше подобрено спрямо предварителната прогноза за нулев растеж, но анализаторите остават оптимистично настроени.

"Опитвам се да намеря причина да бъда оптимист, но в действителност това просто означава, че на икономиката може да ѝ отнеме малко повече време, за да изпадне в рецесия", предупреди анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

"Тъй като енергийната криза едва ли ще се подобри, това вероятно означава в най-добрия случай още едно тримесечие на стабилен растеж, преди икономиката да изпадне в рецесия по-късно тази година."

Уолстрийт отвори със смесени настроения, като Dow се понижи, тъй като търговците очакват срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг тази седмица.

Всички погледи са насочени към речта на Пауъл в петък, за да получат сведения за плановете на Федералния резерв да укроти бягащата инфлация с по-високи разходи по заемите.

Централните банки по света се опитват да намерят деликатен баланс между ограничаването на инфлацията и избягването на рецесии.

Тази година предизвикателството се усложни от нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до рязко покачване на цените на енергията и храните.

Съществуват опасения, че борбата на Фед с нарастващата инфлация може да доведе до рецесия в Съединените щати, което от своя страна може да засегне световната икономика, която все още се възстановява от пандемията от ковид.

Последните данни от четвъртък обаче показват продължаващ спад на броя на първите молби за помощи до 243 000 през миналата седмица, което показва, че икономиката на САЩ остава силна.

"Показател под 250 000 със сигурност означава, че условията на пазара на труда остават затегнати, което означава, че потенциалът за инфлационен натиск, основан на заплатите, също остава затегнат, а това едва ли ще бъде успокояваща индикация за представителите на Фед", заяви анализаторът на Briefing.com Патрик О'Хеър.

Данните за БВП на САЩ за второто тримесечие също бяха ревизирани в посока нагоре - до 0,6% спад спрямо първоначалната оценка за 0,9% свиване.

Стимулите на Китай

Азиатските индекси се повишиха, след като Китай представи нови мерки за стимулиране на икономиката си.

В сряда Държавният съвет на Китай обяви нови мерки за стимулиране на икономиката, включително стъпки за насърчаване на кредитирането, потреблението и инвестициите, според официалната информационна агенция Синхуа.

Те включват и подкрепа за производителите на електроенергия и селското стопанство - два сектора, които пострадаха особено силно от горещата вълна, въпреки че в доклада на Синхуа за заседанието на Държавния съвет не се споменава за екстремните метеорологични условия.

Източник: marica.bg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай