Понеделник,

Умерен оптимист съм, каза шефът на БНБ

От: сс -
A
A
A

 

Кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България - той е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват вече четвърта година, включително и рентабилността. Лошите кредити намаляват, заяви в предаването „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

Основните индикатори като капиталова адекватност и ликвидност са над средните за ЕС. Очакването ми е, че българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда, допълни Радев.

Той определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г. Това е добра новина. Всички данни показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС, добави управителят на БНБ.

По думите му основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Брекзит, военните конфликти.

Тези развития в световната икономика и политика може да имат своето отражение, но има неща, които ни правят умерени оптимисти. ЕЦБ обяви, че ще започне дългоотлаганият преглед на паричната политика. Това е изключително важно упражнение. Очаква се това да даде отговори на много въпроси, каза още Радев.

 

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички